خشک کردن

خشک کردن به معنای کاهش رطوبت یا حذف آب از یک ماده یا محصول است. این فرآیند می‌تواند به روش‌های مختلفی انجام شود و در زمینه‌های مختلفی از جمله صنایع غذایی، کشاورزی، نساجی و داروسازی کاربرد دارد.

روش‌های خشک کردن

طبیعی: این روش شامل قرار دادن مواد در معرض نور خورشید یا جریان هوا برای تبخیر رطوبت است. این روش برای میوه‌ها، سبزیجات و علف‌ها استفاده می‌شود.

حرارتی: در این روش، از منابع گرما مانند فر، اجاق یا خشک‌کن‌های صنعتی استفاده می‌شود تا رطوبت از مواد خارج شود. این روش سریع‌تر از خشک کردن طبیعی است.

انجمادی (فریز درایینگ): این فرآیند شامل انجماد مواد و سپس ایجاد خلاء برای تبخیر یخ به صورت مستقیم به بخار است. این روش برای حفظ مواد غذایی و دارویی استفاده می‌شود.

با استفاده از مواد شیمیایی: در برخی موارد، از مواد جاذب رطوبت یا مواد شیمیایی خاص برای حذف رطوبت از مواد استفاده می‌شود.

کاربردها

صنایع غذایی: برای تولید میوه‌های خشک، سبزیجات خشک، و گوشت خشک.

کشاورزی: برای ذخیره‌سازی و نگهداری محصولات زراعی.

نساجی: برای خشک کردن پارچه‌ها و الیاف.

داروسازی: برای تولید داروهای خشک و پودرهای دارویی.

لغت نامه دهخدا

خشک کردن. [ خ ُ ک َ دَ ] ( مص مرکب ) رطوبت چیزی را گرفتن. از رطوبت انداختن. از آب انداختن. نم چیزی را درچیدن. ( یادداشت بخط مؤلف ). || شیر را بند آوردن. بدون شیر کردن. ( یادداشت بخط مؤلف ). || منجمد کردن. سفت کردن. از نرمی انداختن. ( یادداشت بخط مؤلف ). || میراندن گیاه. کشتن گیاه و درخت. ( یادداشت بخط مؤلف ). || فالج کردن. دست و پای کسی را بی حس کردن و از حرکت انداختن.

فرهنگ فارسی

( مصدر ) بر طرف کردن نم و رطوت چیزی خشکاندن.

فرهنگستان زبان و ادب

[شیمی، مهندسی بسپار علوم و فنّاورى رنگ] ← خشکانش
{drying} [علوم و فنّاوری غذا] کاهش دادن رطوبت مادۀ غذایی به طوری که مناسب نگهداری یا فراوری شود

جملاتی از کلمه خشک کردن

این قارچ زمانی که هنوز بالغ نشده و گوشت داخلی آن سفید است، خوراکی انتخابی است. علاوه بر این، یک راهنما می‌گوید که پفک‌ها زمانی که میوه‌های متراکم دارند، خوراکی هستند. آنها را می‌توان به صورت تازه استفاده کرد، یا برای خشک کردن به برش‌های نازک برش داد، سپس می‌توان آنها را برای استفاده به عنوان پودر طعم دهنده پودر کرد.
نمد معمولاً به صورت سراسری، از گردن تا انتهای ترک اسب را می‌پوشاند. نمد دارای نقش و رنگ چشم‌نواز با دامنه‌های پر از منگوله‌های زنگی است. نمد را برای خشک کردن اسب ـ وقتی در اسطبل برای استراحت و خوراک است و همچنین جلوگیری از سرما به پشت آن می‌اندازند. برای گردن اسب از یکپارچه منگوله‌دار استفاده می‌کنند.