ماست یکی از محصولات لبنی است که از طریق تخمیر شیر توسط باکتریها تولید میشود و بهتر است همراه با غذا مصرف گردد. در این فرآیند، لاکتوز موجود در شیر به اسید لاکتیک تبدیل میشود. معمولاً از شیر گاو، گاومیش، گوسفند، بز و سایر حیوانات اهلی تهیه میشود. در زبانهای مختلف، به جز زبانهای ایرانی مانند فارسی و کردی، معمولاً از واژه یوقورت استفاده میشود که ریشهای ترکی دارد. در تاریخ هند و ایران باستان، حدود پانصد سال قبل از میلاد مسیح، به ماست اشاره شده است. به نظر میرسد که در این مناطق به دلیل رونق دامپروری، تنوع محصولات لبنی بیشتر از سایر مناطق بوده و آن یکی از این محصولات است. یک زیستشناس روسی بر این باور بود که لاکتوباسیلوس برای سلامتی مفید است و تلاش کرد تا مصرف آن را در سراسر اروپا ترویج کند. در نتیجه، در سال ۱۹۱۹ میلادی، نخستین کارخانه صنعتی تولید آن در بارسلونای اسپانیا تأسیس شد و مصرف ماست به تدریج افزایش یافت. به احتمال زیاد، نخستین ماستها به طور تصادفی تهیه شدند؛ زمانی که شیر برای حمل و نقل در کیسهها قرار میگرفت.

ماست
لغت نامه دهخدا
کرد از بهر ماست تیریه خواست
زانکه درویش بود و عاریه خواست.شهید ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).الماست و الرائب و الشیراز کلها تبرد و تطفی و تنفخ. محمد زکریای رازی.( یادداشت ایضاً ).
نزد او آن جوان چابک رفت
از غم ره گران و گوش سبک
با دو نان، پر زماست ماست فروش
تاشکی برد پیش آن تاشک.منطقی ( یادداشت ایضاً ).از ایشان سبک اردشیر آب خواست
یکایک ببردندبا آب ماست.فردوسی.بیاورد زن خوان و بنهاد راست
برو تره و سرکه و نان و ماست.فردوسی.وز خس و از خار به بیگاه و گاه
روغن و پینو کنی و دوغ و ماست.ناصرخسرو.
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
فرهنگ فارسی
دانشنامه عمومی
به غیر از زبان های ایرانی مانند فارسی و کردی در دیگر زبان های دنیا ( البته در ترکی آذربایجانی قاتوق گفته می شود ) غالباً نام یوقورت را به کار می گیرند که ریشه در زبان ترکی دارد. پانصد سال قبل از میلاد مسیح در تاریخ هند و ایران باستان به ماست اشاره شده است اینطور که مشخص می باشد در این مناطق به دلیل رواج دامپروری مشتقات شیر نسبت به سایر مناطق از تنوع بیشتری برخوردار بوده که ماست از جمله آن می باشد. یک زیست شناس روسی عقیده داشت که لاکتوباسیلوس برای سلامتی مفید است، او سعی نمود که استفاده از ماست را در سرتاسر اروپا رواج دهد. به دنبال آن در سال ۱۹۱۹ میلادی اولین کارخانه صنعتی تولید ماست در شهر بارسلونای اسپانیا احداث شد و مصرف ماست روز به روز افزایش یافت. اما اولین ماست ها احتمالاً به طور تصادفی تهیه شدند؛ یعنی زمانی که شیر را برای حمل و نقل داخل کیف هایی که از پوست بز درست شده بود می ریختند، باکتری موجود در پوست بز، شیر را تخمیر نموده و ماست به دست می آمد.
ماست از تخمیر قند شیر به نام لاکتوز حاصل می شود. باکتری ویژه تهیه ماست، لاکتوز را به اسید لاکتیک تبدیل می کند و به علاوه به ماست بافت ژل مانندی می دهد. به دلیل وجود اسید لاکتیک، ماست مزه تند و ترشی پیدا می کند.
جهت تهیهٔ ماست باید باکتری مخصوص را داخل شیر پاستوریزه شده ریخت. دمای شیر ( ۴۰ تا ۴۶ درجه سانتیگراد ) و همچنین شرایط محیط برای تهیه ماست بسیار حائز اهمیت است. این باکتری، قند موجود در شیر را تجزیه نموده و اسید لاکتیک تولید می کند. به دلیل وجود این اسید، پی اچ شیر پایین رفته و پروتئین موجود در شیر به صورت تودهٔ جامدی در می آید.
معمولاً از ترکیب چند نوع باکتری به نام های استرپتوکوکوس سالیواریوس و لاکتوباسیلوس بلگاریکوس و بتاکوکوس سیترووس و استرپتوکوکوس دی استیل لاکتیک استفاده می شود. اگر پس از انجام عمل تخمیر روی شیر، ماست به دست آمده را حرارت ندهیم تا باکتری های موجود در آن کشته شوند، به عنوان ماستی که باکتری زنده و فعال داخلش وجود دارد به فروش رسیده و اغلب افراد عقیده دارند که این ماست، دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است. البته معمولاً ماست را پس از تهیه پاستوریزه می کنند که باکتری های موجود در آن کشته شود. این نوع ماست پاستوریزه را تا چند ماه می توان حتی بیرون از یخچال نگهداری نمود. طرفداران این دو نوع ماست هر کدام سعی می کنند با انجام تحقیقات مختلف، تفاوت در مواد مغذی این ماست ها را نشان دهند و بیان می کنند که هر کدام چه کاستی هایی دارند.
دانشنامه آزاد فارسی
ویکی واژه
ماستها را کیسه کردن کنایه از: ترسیدن و کنار رفتن یا با احتیاط عمل کردن.
جملاتی از کلمه ماست
جمال ماست در عرش آمده کل ز دیدارم ابر فرش آمده کل
آنکس که درست حق و باطل بنوشت نوک قلم و خامه بشکسته ماست
از روی تو چشم برنداریم کز روی تو جان ماست گلشن