توت فرنگی، گیاهی نهاندانه از خانواده گل سرخیان است. این گیاه علفی و پایا در شرایط آب و هوایی معتدل و گم و در خاکهای غنی از مواد آلی و خاکهای اسیدی به خوبی رشد میکند. گلهای آن به شدت به سرما حساس هستند، اما عطر و طعم میوه آن در اثر انجماد از بین نمیرود. در نزهتنامه علایی، این میوه به نام کهج ذکر شده است.
این میوه به دلیل وجود ترکیبات شیمیایی گیاهی، تأثیرات مثبتی بر روی مغز دارد و میتواند اثرات منفی پیری را بر آن کاهش دهد. این میوه نسبتاً جدید است و تا ۲۵۰ تا ۳۰۰ سال پیش به شکل امروزی وجود نداشت و بیشتر به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگرفت. در قرن چهاردهم، نوع وحشی آن از جنگلها به مزارع در فرانسه منتقل شدند و به عنوان یک گیاه اهلی شناخته شدند. در جنگلهای شمال ایران، نوع وحشی آن به وفور در فصل تابستان یافت میشود. به نظر میرسد که اولین رقم اصلاح شده این گیاه در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران وارد شده و به نام اتابکی شناخته شده است.
هر ۱۰۰ گرم از آن تقریباً ۳۳۳ کیلوکالری انرژی دارد و منبعی عالی از ویتامین C و منگنز به شمار میرود و همچنین مقادیر کمی از ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای رژیم غذایی را تأمین میکند.
توت فرنگی. [ ف َ رَ ] ( اِ مرکب ) چیالک. ( فرهنگ فارسی معین ). توت سه گل... به ترکی چیالک گویند کهج نامند. ( ناظم الاطباء: توت سه گل ). گیاهی است از نوع گل سرخیان که میوه آن گلی رنگ با طعمی شیرین و مطبوع است. ( از لاروس ). جزو گیاهان پایاست و دارای ساقه خزنده ای می باشد که جابجا از آن ریشه بیرون می زند و ضمناًاز همان نقطه ساقه هوایی نیز خارج می گردد. چلم. ( فرهنگ فارسی معین ). نوع وحشی این گیاه در گیلان یافت شود و در لاهیجان آنرا چین پیل نامند. رجوع به فرهنگ گیلکی منوچهر ستوده ص 85 و گیاه شناسی گل گلاب ص 256 شود.
۱. میوه ای سرخ رنگ و ترش طعم، شبیه توت و درشت تر از آن که ملین، ادرارآور، تصفیه کنندۀ خون، و مقوی اعصاب است و برای اشخاص کم خون و مبتلایان به بیماری های سل، رماتیسم، نقرس، سنگ کلیه، و تصلب شرائین نافع است.
۲. بوتۀ این میوه کوچک با برگ های درشت و ساقه های باریک خزنده است، چیلک، چیالک، چلم.
گیاهی است از نوع گل سرخیان. که میوه آن گلی رنگ با طعمی شیرین و مطبوع است.
توت فرنگی شامل میزان متوسطی از اسیدهای چرب اشباع نشده در ( دانه ) روغن تخم برهنه است.
ویتامین ث در توت فرنگی تولید کلاژن را افزایش می دهد، پوست را صاف می کند و اثر ضد پیری دارد. همچنین مطالعات نشان داده است که عصاره آن دارای آنتوسیانین فراوان است و بدن را در مقابل پرتو فرابنفش محافظت می کند. [ نیازمند منبع]
توت فرنگی غنی از پتاسیم و منیزیم است، که هر دو رگ گشا هستند، به این معنی که آن ها فشار خون بالا و استحکام رگ های خونی را کاهش می دهند. این امر جریان خون به قسمت های مختلف بدن را تسهیل می کند و باعث می شود اندام ها با تمام توان خود فعالیت کنند. [ نیازمند منبع]
توت فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات سم زدا است که به کاهش آرتروز و درد ناشی از نقرس کمک می کند. آن ها همچنین در جلوگیری از علائم آرتریتی مانند انحطاط عضلات و بافت ها، خشک شدن مایعات روان کننده در مفاصل و تجمع مواد سمی و اسیدهای ( مانند اسید اوریک ) در بدن کمک می کنند. [ نیازمند منبع]
توت فرنگی (سرده). سرده توت فرنگی ( نام علمی: Fragaria ) سردهای از گیاهان گلدار و از تیرهٔ گل سرخیان یا رزاسه می باشد.
توت فرنگی (strawberry)
گیاهی پایا، از جنس Fragaria، تیرۀ گل سرخ۱. بر سطح زمین پخش می شود و برای استفاده از میوۀ آب دار و سرخ رنگش، که سرشار از ویتامین ث است، کشت می شود. از مزارع توت فرنگی معمولاً برای کشت تجاری استفاده می کنند. توت فرنگی در تابستان، و یک بار محصول می دهد. میوه های آن را روی بستری از کاه عمل می آورند تا از زیان های ناشی از رطوبت خاک محفوظ بمانند. این گیاه با شاخه های رونده اش تکثیر می شود. گل توت فرنگی معمولاً سفید است. انواعی از آن با گل های صورتی نیز به منظور تزیین باغچه کشت می شوند. انواع فعلی توت فرنگی از توت فرنگی وحشی۲ (F. Vesca) مشتق شده اند. این گیاه میوه هایی کوچک اما معطر دارد.
Rosaceaewild strawberry
(گیاهی): میوه خوراکی قرمز رنگ، نرم، معطر، و آبدار که دانههای مایل به زرد دارد.
گیاه این میوه که علفی، پایا، کاستنی، و خودروست.