نارنج، میوهای از خانواده مرکبات است که به دلیل طعم ترش و خواص درمانیاش شناخته میشود. این میوه به طور عمده در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد میکند و در ایران نیز در شمال و جنوب کشور به عمل میآید. این میوه به صورت نارس سبز رنگ و در حالت رسیده زرد میشود.
طبیعت و خواص دارویی
ریشه، پوست درخت، و تخم نارنج دارای طبیعت گرم و خشک هستند و از آنها به عنوان دارو در درمان بیماریها استفاده میشود. ترشی این میوه به عنوان خاصیت سرد و خشک شناخته میشود.
استفادههای درمانی
درمان سرفه: عصاره آن به درمان سرفه و مشکلات تنفسی کمک میکند.
ضماد و شربت: ضماد پوست زرد نارنج که با سرکه درست میشود، برای تسکین دردها مفید است. همچنین شربت این میوه در درمان مشکلات گوارشی و کمک به دفع کرمهای روده مؤثر است.
مدر و مسهل: این میوه به عنوان دارویی برای افزایش ادرار و پاکسازی صفرا استفاده میشود و مصرف آن میتواند به کاهش خستگی و درمان برخی بیماریهای عصبی کمک کند.
خواص دیگر
روغن تهیه شده از پوست و شکوفه آن دارای خواص درمانی قویتری نسبت به روغن ناردین است و به عنوان پادزهر سموم حیوانی عمل میکند.
عرق بهار نارنج به تقویت اشتها و بهبود ضعف دماغ کمک میکند.