شنبلیله

شنبلیله

شنبلیله یک گیاه سالانه از خانواده باقلاییان است که به‌طور گسترده‌ای در مناطق نیمه‌خشک کشت می‌شود. این گیاه به‌خصوص در غذاهای مختلف از جمله غذاهای هندی و خاورمیانه‌ای کاربرد دارد و از زمان‌های باستان به عنوان یک ماده غذایی استفاده می‌شود.

مشخصات ظاهری: شنبلیله دارای برگ‌هایی با سه برگچه کوچک و بیضی شکل است. گل‌های آن زرد مایل به سبز هستند و میوه‌اش به صورت حبوبات کوچک و قهوه‌ای رنگ می‌باشد.

استفاده در آشپزی: دانه‌های این گیاه به عنوان ادویه در غذاها استفاده می‌شوند. این دانه‌ها به صورت کامل یا آسیاب شده در تهیه ترشی‌ها، خوراک‌های سبزیجات، دال‌ها و مخلوط‌های ادویه به کار می‌روند. برگ‌های تازه آن نیز در برخی خورشت‌ها و غذاها به عنوان سبزی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

خواص دارویی: شنبلیله به عنوان یک گیاه دارویی در طب سنتی شناخته می‌شود و ممکن است خواص ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی داشته باشد. اما شواهد علمی قوی برای تأثیرات درمانی آن وجود ندارد و مصرف آن در مقادیر زیاد می‌تواند عوارض جانبی به دنبال داشته باشد.

عوارض جانبی و احتیاط‌ها: شنبلیله ممکن است باعث بروز واکنش‌های آلرژیک شود و در برخی موارد به‌ویژه برای زنان باردار توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است باعث انقباضات زودرس رحم شود. همچنین افرادی که به بادام‌زمینی یا نخودفرنگی آلرژی دارند باید از مصرف آن اجتناب کنند.

لغت نامه دهخدا

شنبلیله. [ شَم ْ ب َ لی ل َ / ل ِ ] ( اِ ) شملیز. شملید. شنبلید. شنبلیت. بمعنی شنبلید است و آن رستنیی باشد که به عربی حلبه و به هندی میتهی و به یونانی فریقه خوانند. ( برهان ). شملیز. به تازی حلبه. ( از جهانگیری ). سبزیی است خوشبو، تند، خوراکی، از سبزی ها که در طعام پزند. رجوع به شنبلیت و شنبلید شود.

فرهنگ معین

(شَ بَ لَ یا لِ ) (اِ. ) گیاهی است علفی و یکساله از تیرة سبزی آساها. برگ هایش متناوب و مرکب از سه برگچه است. گل هایش منفرد و به رنگ زرد روشن یا بنفش و یا مایل به رنگ سفید است. میوة این گیاه به نام خمیده و به طول ۳ تا ۱٠ سانتیمتر است. بویش قوی و طعمش تلخ است.

فرهنگ عمید

گیاهی علفی و یک ساله، با شاخه های نازک و گل های زرد که به عنوان سبزی خوراکی و معمولاً به صورت پخته مصرف می شود.

فرهنگ فارسی

( اسم ) گیاهی است علفی و یکساله از تیره سبزی آساها به طول ۳٠ تا ۵٠ سانتی متر که در نواحی بحرالروم ( مدیترانه ) و یونان و ایران و آسیای صغیر و مصر و الجزایر روییده یا کشت میشود. برگهایش متناوب و مرکب از سه برگچه است که ۳ / ۴ قسمت انتهایی برگچه ها دندانه دار است. گلهایش منفرد و رنگ زرد روشن یا بنفش و یا مایل برنگ سفید است. میوه این گیاه نیام خمیده و به طول ۳ تا ۱٠ سانتیمتر است و در درونش ۵ تا ۲٠ دانه جای دارد. دانه اش زاویه دار به طول ۴ تا ۶ میلیمتر است رنگ دانه ها از زرد حنایی تا قهوه یی تغییر می کند. بویش قوی و طعمش تلخ و معطر است شلمیز فریقه حلبه خلبه.

دانشنامه آزاد فارسی

شَنْبَلیله
گیاهان متعلق به جنس Trigonella از زیرتیرۀ پروانه آسایان. این گیاهان، علفی، یک ساله، با برگ هایی سه برگچه ای و گوشوارک هایی ناپیوسته به دمبرگ اند. کاسۀ گل شامل پنج تقسیم، ناو در انتها مدور و ناخنک گلبر گ ها آزاد است. نیام این گیاهان دانه های متعدد دارد. این جنس حدود ۳۰ گونه در نواحی مختلف دارد. گونۀ معروف این جنس، T. foenum-graecum یا همان شنبلیلۀ معروف و معمولی است که از قدیم الایام در بین ایرانیان و اعراب برای مداوای بیماران قندی، تقویت جسمی افراد لاغر و موارد متعدد دیگر استفاده می شده است. این گونه به عنوان سبزی در نقاط مختلف کشت و در ترکیب با سبزیجات دیگر در تهیۀ انواعی از غذاها استفاده می شود.

جملاتی از کلمه شنبلیله

وجود من به عدلیه ضرور است چو اندر قرمه سبزی شنبلیله
چون شنبلیله زرد کند رخ گه مصاف آنکو درون خوابگه افشاند یاسمین
فال گیر
بیا فالت رو بگیرم!!! بزن بریم