سوسیس

سوسیـس که در روسی با نام کُلباسا شناخته می‌شود، گونه‌ای از غذاهای آماده محسوب می‌شود. این فرآورده معمولاً از ترکیب گوشت چرخ‌کرده، چربی حیوانی، نمک، ادویه‌جات و گاهی سبزیجات و گیاهان معطر تهیه می‌شود. پوشش خارجی سوسیـس در گذشته از رودهٔ حیوانات تأمین می‌شد؛ اما در تولیدات مدرن، از مواد دیگری مانند کلاژن، سلولز یا حتی پلاستیک برای این منظور استفاده می‌شود. وجود مواد نگهدارنده در تهیهٔ این محصول، سبب ماندگاری طولانی‌مدت آن می‌گردد.
واژهٔ سوسیـس ریشه در زبان فرانسوی کهن دارد که خود از واژهٔ لاتین salsus به معنای نمک‌زده مشتق شده است. این تغییر واژگانی به‌مرور و هم‌زمان با تحول در روش‌های تولید، صورت پذیرفته است. امروزه با توجه به تنوع در فرآیندهای تولید، شکل و ترکیبات سوسیـس نیز دچار دگرگونی‌های بسیاری شده است.
تولید کارخانه‌ای سوسیـس و کالباس در ایران، از سال ۱۳۰۷ خورشیدی و با ابتکار فردی روس به نام افونامو در بندر انزلی آغاز شد. وی با استفاده از دستگاه‌های کوچک و دستی، نیازهای روزانهٔ برخی از اتباع خارجی را تأمین می‌کرد. سپس در سال ۱۳۰۹، شخص دیگری به نام لیشنیسکی از اتباع پیشین شوروی، کارخانه‌ای کوچک در همان منطقه تأسیس نمود که روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم کالباس تولید می‌کرد. در ادامه، لیشنیسکی در سال ۱۳۱۲ کارخانهٔ خود را به تهران منتقل کرد و با همکاری آرزومان آوانسیان (که پیشینهٔ فعالیت در کارخانه‌های کالباس‌سازی روسیه را داشت) و یک متخصص آلمانی، فعالیت خود را در پاساژی واقع در خیابان منوچهری توسعه داد. محصولات آنها شامل سوسیـس، کالباس و ژامبون بود که روزانه حدود ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم تولید می‌شد و با ۱۶ تا ۱۸ ساعت کار روزانه، عمدتاً مورد استفادهٔ مهاجران روس و ارمنی قرار می‌گرفت.

فرهنگ معین

(سُ ) [ فر. ] (اِ. ) از انواع فرآورده های گوشتی است که از گوشت چرخ کردة بسیار ریز و چربی و سویا درست شده است و با روکش نایلونی استوانه ای شکل عرضه می شود.

فرهنگ عمید

نوعی خوراک که از گوشت چرخ کرده، ادویه و مواد دیگر تهیه شده و داخل پوشش پلاستیکی به شکل استوانه عرضه می شود.

فرهنگ فارسی

خوراک گوشت چرخ کرده وادویه زده گاویاخوک، جرغند
( اسم ) روده ای که از قیمه گوشت خوک ادویه زده انباشته باشند.

دانشنامه عمومی

سوسیس ( به فرانسوی: Saucisse ) ( در روسی: Колбаса، کُلباسا ) گونه ای غذای آماده است که از گوشت چرخ کرده و گاهی سبزیجات خوراکی به همراه چربی حیوانی، نمک، ادویه و گاهی گیاهان معطر تهیه می شود. معمولاً روی سوسیس ها، گونه ای پوشش قرار می گیرد و در قدیم، این پوشش را از روده حیوانات تهیه می کردند. امروزه جنس این رویه ها معمولاً از کلاژن یا سلولز یا حتی پلاستیک، می باشد. سوسیس ها به دلیل مواد نگهدارنده افزوده شده به آنها، تاریخ مصرف طولانی مدتی دارند.
سوسیس از واژه فرانسوی کهن saussich که خود از واژه لاتین salsus به معنی «نمک زده»، گرفته شده است و امروزه مفهوم این کلمه به Sausage تغییر یافته است چرا که روش تهیه آن تغییر کرده است و از روش های مختلف برای تهیه آن استفاده می شود.
تهیه سوسیس و کالباس در ایران به صورت کارخانه ای از سال ۱۳۰۷ خورشیدی توسط یک نفر روسی بنام افونامو در بندر انزلی با یک ماشین کوچک و دستی شروع گردید که روزانه احتیاجات عده ای از اتباع خارجی آن جا را تأمین می نمود. در سال ۱۳۰۹ خورشیدی شخص دیگری بنام لیشنیسکی از اهالی شوروی سابق در بندر انزلی کارخانه کوچکی را راه اندازی کرد که روزانه۴۰–۵۰ کیلوگرم کالباس تهیه می نمود. در سال ۱۳۱۲ لیشنیسکی کارخانه خود را از انزلی به تهران منتقل نمود و با کمک آرزومان آوانسیان که در روسیه در کارخانه کالباس سازی کار کرده بود و یک شخص آلمانی دیگر کارشان را در خیابان منوچهری تهران در یک پاساژ کوچک به کمک چهار تن از خانواده آرزومانیان شروع کردند که فرآوری آنها، سوسیس و کالباس و ژامبون بود و از ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم تجاوز نمی کرد. کل محصولات آن ها که نیازمند ۱۶ تا ۱۸ ساعت کار روزانه بود به مصرف مهاجرین روس و ارامنه می رسید. لیشنیسکی پس از مدتی به روسیه بازگشت و کارخانه را به آرزومان واگذار کرد. آن زمان سوسیس و کالباس درجه یک و بدون تقلب کیلویی ۲۰ ریال بود. در سال ۱۳۱۶ آقای آندریاس آهارونیان اولین اغذیه فروشی نوین را در خیابان ولیعصر ( چهار راه امیر اکرم سابق ) با نام اغذیه آندره افتتاح نمود و با ارائه انواع غذاهای آماده و اولین ساندویچ ایران فصل جدیدی را برای ظهور رستورانهای امروزی ( فست فودها ) ایجاد کرد. با توجه به استقبال بی نظیر مردم، اغذیه فروشی آندره تصمیم گرفت تا جهت تأمین مواد اولیه مغازه مخصوصا سوسیس و کالباس، کارگاه خانگی خود را راه اندازی کند این کارگاه در سال ۱۳۶۹ به صورت کارخانه امروزی شرکت آندره در کمالشهر کرج به فعالیت خود ادامه داد. در سال ۱۳۳۷ هجری شمسی اولین کارخانه بزرگ سوسیس و کالباس با نام آرزومان در جنوب غربی تهران واقع در یافت آباد تأسیس شد که بنیانگذار و وارث آن آرزومانیان آوانسیان است. این کارخانه پس از انقلاب تحت نام گوشتیران فعالیتش را ادامه داد که زیر مجموعه بنیاد مستضعفان به شمار می رود. البته کارخانه کوچکی هم در سال ۱۳۰۹ هجری شمسی در تهران به نام اصل بلور مشغول بکار بود که تولید روزانه بسیار کمی داشت و توسط فردی به نام اختیاری بنا شده بود و بعداً به شاملیان و سپس به میکائیلیان واگذار شد. میکائیلیان را می توان وارث دومین کارخانه بزرگ سوسیس و کالباس و مجهز به دستگاه های مدرن دانست که در ابتدا در خیابان قوام السلطنه آغاز بکار کرد و سپس به شمس آباد نقل مکان کرد.

ویکی واژه

salsiccia
از انواع فرآورده‌های گوشتی است که از گوشت چرخ کردة بسیار ریز و چربی و سویا درست شده‌است و با روکش نایلونی استوانه‌ای شکل عرضه می‌شود.

جمله سازی با سوسیس

«تنها فرزند سوسیس‌ساز می‌داند که چگونه مرا محترم بدارد.»