قیقاناخ، که در زبان فارسی به آن خاگینه نیز گفته میشود، یک دسر خوشمزه و محبوب در فرهنگ غذایی مردم ترک، بهویژه در تبریز است. این دسر بهخاطر بافت نرم و طعم دلپذیرش شناخته میشود و با شیرهای خوشعطر و خوشطعم سرو میشود. در ادامه، مراحل تهیه این دسر عالی را بهطور کامل توضیح میدهیم:
مواد لازم برای شیره:
شکر، آب، گلاب و زعفران
برای مایه قیقاناخ:
تخممرغ، وانیل، ماست (ترجیحاً سفت)، آرد و بگینک پودر (پودر خمیر مایه)
برای تزئین:
گردو (خرد شده)، پودر گل سرخ، پودر دارچین و پودر هل سبز (یا سفید)
مراحل تهیه:
تهیه شیره:
شکر را در قابلمهای بریزید و آب را اضافه کنید. روی حرارت قرار دهید و هم بزنید تا شکر حل شود. اجازه دهید چند جوش بزند و سپس حرارت را خاموش کنید. گلاب و زعفران را اضافه کنید. برای خنک شدن شیره، میتوانید آن را در یخچال یا فریزر قرار دهید.
تهیه مایه:
تخممرغها و وانیل را با چنگال بزنید تا کمی مخلوط شوند. سپس ماست را اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شود. آرد و بگینک پودر را اضافه کنید و مخلوط کنید تا غلظت مایه شبیه فرنی گرم شود. اگر لازم بود، کمی آرد بیشتر اضافه کنید.
سرخ کردن قیقاناخ:
تابه گرد نچسب را چرب کنید و مایه را در آن بریزید. حرارت را کم کنید و در تابه را بگذارید تا طلایی شود. سپس آن را برگردانید تا طرف دیگر نیز سرخ شود. حرارت را خاموش کنید و در تابه را بگذارید تا حدود ۱۵ دقیقه استراحت کند.
سرو کردن:
شیره خنک را روی مواد بریزید. توجه داشته باشید که یکی از دو ماده (شیره یا قیقاناخ) باید گرم و دیگری خنک باشد تا شیره به خوبی جذب شود.
در آخر، میتوانید آن را در ظرف سرو قرار دهید، برش بزنید و روی آن را تزیین کنید.