باقلوا نوعی شیرینی است که در کشورهای ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان، کشورهای آسیای میانه و قفقاز، برخی کشورهای عربی، یونان، قبرس و برخی نواحی روسیه تهیه میشود. این شیرینی همچنین جزو خوراکیهای سنتی ترکان آسیای میانه، به ویژه ترکمنهای قدیم، به شمار میآید. در ایران، به شیوهای کاملاً متفاوت و در اشکال گوناگونی مانند لوزی، مربعی و لولهای و با طعمهای مختلفی از جمله پسته، گردو، بادام، نارگیل و کارامل تهیه میشود. مواد اولیه آن شامل گلاب، شکر، هل، آرد، بکینگ پودر، زرده تخممرغ، خاک قند، شیر و روغن است. باقلواهای شهر غازی عینتاب در ترکیه و باکی از معروفترین آن به شمار میروند. در ایران، این شیرینی در شهرهای یزد، کاشان و قزوین تهیه میشود. باقلوای قزوین به عنوان یکی از مهمترین سوغاتیهای این استان شناخته میشود و به نامهای باقلوای لوزینه، پیچ و پرچمی معروف است. این نوع از سه بخش تشکیل میشود: خمیر آن که شامل گلاب، آب گرم، روغن جامد و آرد الکشده است؛ مواد داخلی که شامل پودر بادام، پودر پسته، پودر قند، زعفران حلشده در آب و پودر هل میباشد؛ و شربت آن که از آب، شکر، گلاب، پودر قند و هل تهیه میشود. پس از پخت در فر، شربت بر روی آن ریخته میشود.

باقلوا
لغت نامه دهخدا
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
فرهنگ فارسی
( اسم ) قسمی شیرینی که از بادام سفید قند کوبیده هل کوبیده آرد سفید شیر و روغن تهیه کنند.