واژهی تَماته در برخی گویشهای محلی ایران بهجای گوجهفرنگی بهکار میرود. در حقیقت، تماته نام دیگری برای همان گوجهفرنگی است که میوهای از خانوادهی بادنجانیان بهشمار میآید. گوجهفرنگی با نام علمی Solanum lycopersicum، اگرچه از نظر گیاهشناسی یک میوه است، اما در آشپزی و فرهنگ غذایی ایران اغلب بهعنوان سبزیجات شناخته میشود و نقش پررنگی در تهیهی انواع غذاها، سالادها و چاشنیها دارد. این مادهی غذایی سرشار از ویتامین C، لیکوپن و آنتیاکسیدانهاست که برای سلامت بدن بسیار مفید هستند. بنابراین، اگر در متون محلی، گفتوگوهای روزمره یا دستورهای غذایی به کلمهی تماته برخوردید، بدانید که منظور همان گوجهفرنگی پرکاربرد در آشپزی ایرانی است. این واژه نمونهای جالب از تنوع زبانی و گویشی در مناطق مختلف ایران است که نشاندهندهی غنای فرهنگی این سرزمین میباشد.
تماته
لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
ویکی واژه
گوجهفرنگی