زودپز

زودپز

پخت مواد غذایی می‌تواند در یک ظرف بسته و تحت فشار به نام زودپز انجام شود. این روش باعث افزایش سرعت پخت و حفظ بهتر ویتامین‌های غذا می‌شود. بدنه دیگ زودپز معمولاً از فولاد ضدزنگ یا آلیاژ آلومینیوم ساخته می‌شود. درپوش این وسیله دارای یک دریچه اطمینان است که در صورت افزایش فشار بخار آب به حدی که ظرف نتواند آن را تحمل کند، باز می‌شود تا بخار خارج شود. همچنین، در محل اتصال درپوش به بدنه، یک حلقه لاستیکی وجود دارد که از خروج بخار آب جلوگیری می‌کند. مخترع این نوع دیگ، فیزیکدان فرانسوی به نام دنیس پاپن بود که این نوع دیگ را در سال ۱۶۷۹ اختراع کرد. نخستین زودپزهای آلومینیومی در سال ۱۹۱۵ تولید شدند و در سال ۱۹۳۷، فردی به نام آلفرد ویشلر زودپز کوچکی را برای استفاده در آشپزخانه‌های مدرن به بازار عرضه کرد.

لغت نامه دهخدا

زودپز. [ پ َ ] ( نف مرکب ) زودپزنده. آنچه که زود پزد. مقابل دیرپز: این نخود زودپز است. ( فرهنگ فارسی معین ).
- دیگ زودپز؛ دیگی که خوراک را در زمانی کوتاه می پزد. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ عمید

۱. آنچه زود پخته می شود.
۲. (اسم، صفت فاعلی ) نوعی دیگ که غذا در آن زودتر پخته می شود.

فرهنگ فارسی

( صفت ) آنچه که زود پزد مقابل دیر پز: [[ این نخود زود پز است ]]. یا دیگ زود پز دیگی که خوراک را در زمانی کوتاه بپزد.

دانشنامه عمومی

پختن مواد غذایی ممکن است در یک ظرف در بسته و تحت فشار به نام زودپَز انجام شود. این روش، سرعت پخت را افزایش می دهد و ویتامین های غذا نیز بهتر در آن باقی می مانند.
بدنه دیگ زودپز را از جنس فولاد ضدزنگ یا آلیاژی از آلومینیوم می سازند. روی درپوش این وسیله هم یک دریچه اطمینان وجود دارد. وقتی فشار بخار آب به حدی می رسد که ظرف نمی تواند آن را تحمل کند، این دریچه باز می شود تا بخار آب از آن خارج شود. در محل اتصال درپوش به بدنه، حلقه ای لاستیکی وجود دارد که از خارج شدن بخار آب جلوگیری می کند.
مخترع دیگ زودپز فیزیکدانی فرانسوی بود به نام دنیس پاپن که این گونه دیگ را در سال ۱۶۷۹ اختراع کرد. نخستین زودپزهای آلومینیومی در سال ۱۹۱۵ ساخته شدند و در سال ۱۹۳۷ شخصی به نام آلفرد ویشلر زودپز کوچکی را برای مصرف در آشپزخانه های نوین به بازار آورد.
زودپزها بهترین وسیله برای پخت انواع گوشت و سبزیجات در کوتاه ترین زمان هستند. کافی است زودپز را پر از آب کرده و مواد را درون آن بریزید و بگذارید تا بپزد. پس از اتمام مرحله پخت، بخار از دورن سوپاپ آن خارج شده و غذا آماده می باشد. مصرف انرژی زودپز بسیار کم بوده و می تواند خیلی سریع تر از گاز یا فر غذا را آماده کنید.
هر مایعی در یک دمای خاص شروع به جوشیدن می کند و این دما که به دمای جوش معروف است، برای آب ۱۰۰ درجه سانتی گراد است. اما نقطه جوش مایعات با بالارفتن فشار افزایش و با پایین آمدن فشار کاهش می یابد و در واقع کارایی اصلی زودپز هم به دلیل همین خاصیت مایعات است. وقتی غذا را همراه مقداری آب در داخل ظرف قرار می دهیم و شروع به حرارت دادن آن می کنیم، آب شروع به جوشیدن و بخار شدن می کند. بخار آب بتدریج در داخل ظرف افزایش می یابد و باعث بالا رفتن فشار داخل ظرف می شود. به این ترتیب، نقطه جوش آب با افزایش فشار بالا می رود و به ۱۳۰ درجه سانتی گراد می رسد.
نمونه هایی از مدت پخت خوراک با زودپز:
زودپز

جملاتی از کلمه زودپز

علاوه بر این‌ها با استفاده از دیگ‌های زودپز و موتور برق نوعی سلاح‌های انفجاری دست‌ساز نیز تولید شده بود. همچنین سربداران دارای یک شبکه کامل بی‌سیم بودند.
فال گیر
بیا فالت رو بگیرم!!! بزن بریم
فال رابطه فال رابطه فال فرشتگان فال فرشتگان فال نخود فال نخود فال انگلیسی فال انگلیسی