«رستوران» به مکانی اشاره دارد که در آن غذا و نوشیدنی برای مشتریان تهیه و سرو میشود. این مکانها به عنوان یک کسب و کار فعالیت کرده و انواع مختلفی از غذاها را ارائه میدهند. آنها میتوانند شامل فضاهای غیررسمی برای صرف غذا، مکانهای مجلل با خدمات کامل، یا فست فودها باشند.
ویژگیها
رستورانها یک منوی خاص دارند که شامل انواع غذاها و نوشیدنیهاست. این منو میتواند شامل غذاهای محلی، بینالمللی، گیاهی، یا رژیمهای خاص باشد. این مکانها دارای فضای نشستن برای مشتریان هستند و ممکن است شامل سالنهای داخلی، فضای باز، یا اتاقهای خصوصی باشند. جو و طراحی داخلی میتواند به شدت متفاوت باشد و بسته به نوع غذا و خدماتی که ارائه میدهند، متغیر است. این مکانها میتوانند تخصصهای مختلفی داشته باشند، مانند رستورانهای ایتالیایی، چینی، فست فود، گیاهی و غیره.
اهداف
این اماکن به تأمین نیازهای غذایی مشتریان کمک میکنند و به آنها این امکان را میدهند که از غذاهای مختلف لذت ببرند. همچنین رستورانها به عنوان مکانهایی برای گردهمایی خانوادهها و دوستان عمل میکنند و فضایی را برای تعاملات اجتماعی فراهم میآورند.
رستوران. [ رِ ت ُ / تو ] ( فرانسوی، اِ ) جایی که در آن غذا خورند و مشروب نوشند. ( فرهنگ فارسی معین ). مهمانخانه و قهوه خانه، این لفظ رستوران فرانسوی است. ( از فرهنگ نظام ).
(رِ ) [ فر. ] (اِ. ) جایی که در آن غذا می خورند، غذاخوری (فره ).
جایی که در آن انواع نوشابه و اغذیه به فروش می رسد و مشتریان می توانند غذا را در همان جا مصرف کنند.
مهمانخانه، جایی که در آن انواع غذاهارادرست کنند
( اسم ) جایی که در آن غذا و مشروب نوشند
[گردشگری و جهانگردی] ← غذاخوری
غذاخوری یا رستوران ( به فرانسوی: Restaurant ) نوعی بنگاه ( مؤسسه ) یا ( واحد صنفی ) است که در آن خوراک و نوشیدنی ارائه و در همان جا صرف می شود. مطلوبیت خوراک ارائه شده، چیدمان مناسب، تمیزی، قیمت، کیفیت غذا و خدمات و… می تواند در کیفیت رستوران و شهرت آن نقش مهم داشته باشد. گاهی ممکن است غذاخوری ها، بخشی از یک واحد بازرگانی و جهانگردی بزرگ تر باشند، مانند فروشگاه ها و مهمانخانه ها.
غذاخوری ها از دیدگاه نوع مشتریان، بهای خوراک ها و کیفیت خدمات ارائه شده، اغلب به دو دسته بخش می شوند، دستهٔ نخست، غذاخوری های بی تکلف و ارزان قیمت اند که بیشتر مشتریانشان از باشندگان همان محل هستند یا در همان محدوده کار می کنند. در این گونه غذاخوری ها، مهمانان مقید به رعایت آداب و رسوم ویژه ای نیستند و بیشتر با لباس های معمولی و غیررسمی در غذاخوری حاضر می شوند. دستهٔ دوم غذاخوری های گران قیمت هستند. در این گونه غذاخوری ها، بهای خوراک ها و خدمات بالاست و بسته به عرف و فرهنگ جوامع گوناگون، میهمانان با پوشاک رسمی یا نیمه رسمی حضور می یابند.
ارایهٔ غذا در رستوران با همکاری همهٔ کارمندان رستوران انجام می شود. چینش ادوات غذاخوری، ارایهٔ منو و دریافت سفارش از مهمانان و ارایهٔ غذا به ایشان، تحویل صورت حساب، دریافت وجه و در پایان مرتب ساختن و پیراستن میز از وظایف کارکنان رستوران است که امروزه با استفاده از نرم افزار رستورانی انجام میشود. پخت غذا نیز از وظایف آشپزها به شمار می آید.
غذاخوری خویش یار یا سلف سرویس گونه ای از غذاخوری است که در آن خود مشتریان از خودشان پذیرایی کرده و به طور مستقیم درگیر می شوند.
هم چنین، غذاخوری ها ممکن است گونهٔ ویژه ای از خوراک ها را ارائه کنند، مانند خوراک های دریایی، خوراک های گیاهی یا خوراک های ویژهٔ ملت ها و اقوام گوناگون. ( مانند رستوران ایرانی، چینی، لبنانی و … )
سفره خانه یا سفره خونه گونه ای از رستوران با محیط و معماری سنتی ایرانی است که در آن خوراکهای سنتی ایرانی پخت و ارائه می شود.
طباخی ( در اصطلاح عامیانه: کله پزی ) گونه ای از غذاخوری سنتی ایرانی است که در آن غذاهای سنگین و پرحجم مانند کله پاچه، خوراک مغز، خوراک زبان و … ارائه می شود.
مکانی است که به صورت خاص و حرفه ای به عرضه و توزیع نوعی خوراک سنتی ایرانی به نام دیزی ( آبگوشت ) می پردازد. و معمولاً در ظروف ای سفالی و لعابدار طبخ آماده و سرو می شود که به دیزی سنگی معروف است. آبگوشت ( شوربا یا دیزی یا پیتی ) یکی از غذاهای سنتی ایران است. در طبخ آبگوشت از گوشت و دنبه گوسفند، گوجه فرنگی ( و یا رب گوجه فرنگی ) و برخی حبوبات از قبیل نخود و لوبیا استفاده می شود. خوراکی رقیق که از پختن گوشت و پیاز و سیب زمینی و حبوبات درست می شود که در دو مرحله می خورند اول آب آن را با تکه های نان مخلوط نموده، می خورند ( تلیت ). بقیه مواد را می توان با گوشت کوب کاملاً کوبیده یا نکوبیده با نان، پیاز و چاشنی مانند ترشی و سبزی خوردن میل می کنند ( گوشت کوبیده ). در صورت پخته شدن در ظروف سنگی آن را دیزی سنگی می نامند. برخی افراد از طریق ترید کردن، نان های خشک را به مصرف مفید می رسانند. همچنین دیزی یکی از غذاهای محلی همدان به شمار می آید.
رستوران (فیلم ۱۹۸۲). رستوران ( انگلیسی: Diner ) فیلم کمدی - درام ساختهٔ بری لوینسون و محصول سال ۱۹۸۲ است.
رستوران (فیلم ۱۹۹۸). «رستوران» ( انگلیسی: Restaurant ( 1998 film ) ) یک فیلم به کارگردانی اریک بروس است که در سال ۱۹۹۸ منتشر شد.
جایی که در آن غذا میخورند، غذاخوری (فره).