کنسانتره
دانشنامه عمومی
اصطلاح کنسانتره در خوراک دام نیز به کار می رود و ماده غذایی برای تغذیه دام است. کنسانتره در تغذیه دام شامل تمام مواد مورد نیاز برای پرواربندی دام بوده و کمابیش دارای بیش از ۷ درصد از پروتیین و ۱۸ درصد فیبر است.
مفهوم کنسانتره در تغذیهٔ طیور، با مفهوم آن در تغذیهٔ دام متفاوت است. بطوریکه کنسانترهٔ طیور صرفاً شامل مواد ریز مغذی شامل اسید آمینه ها و ویتامین ها و مواد معدنی و فسفر و کلسیم و… می باشد.
امروزه عمدهٔ کاربرد کلمه کنسانتره در تغذیه دام و طیور، و سپس در صنایع غذایی می باشد. معنی لغوی کنسانتره یعنی فشرده شده؛ و به هر ماده ای که دارای ترکیبات غنی و فشرده از یک یا چند نوع ماده باشد کنسانتره می گویند. بعنوان مثال در کنسانتره طیور، غلظت اسیدهای آمینه و ویتامین ها و مواد معدنی بالاست. فایده تولید کنسانتره این است که با حذف آب، وزن ماده غذایی کاهش یافته و بنابراین حمل و نقل آن راحت تر و با صرف هزینهٔ کمتر صورت می گیرد. به علاوه کنسانتره را به راحتی در هنگام مصرف با اضافه نمودن حلال ( معمولاً آب ) ، به حالت اولیه خود برگردانده و مصرف می کنند. در این روش در واقع از میوه ها اسانس یا عصاره تهیه می نمایند و از مخلوط نمودن این اسانس با شکر و آب، انواع آبمیوه را تهیه می کنند. در این روش تولید کنسانتره میوه مانند انگور، هلو، سیب، آلبالو، لیمو و . . . برای استفاده به عنوان طعم دهنده در صنایع غذایی و شربت استفاده میشود که مزیت آن نسبت به خود میوه ماندگاری طولانی تر میباشد.
ویکی واژه
مادهای که آب آن تحت فشار گرفته شود، افشرده. (فره)