استامبولی پلو

استامبولی پلو نام یکی از غذاهای رایج ایرانی است که ریشه در فرهنگ عامه و سفره‌های سنتی دارد. این ترکیب از «استامبولی» منسوب به شهر استانبول و «پلو» به معنای برنج پخته تشکیل شده است. در معنای کلی، استامبولی پلو»به غذایی اطلاق می‌شود که بر پایه برنج و با مواد ساده و در دسترس تهیه می‌گردد.

این غذا معمولاً با برنج، گوجه‌فرنگی یا رب گوجه، سیب‌زمینی و گاهی گوشت چرخ‌کرده پخته می‌شود. رنگ سرخ یا سرخ‌مایل به نارنجی آن به دلیل استفاده از گوجه‌فرنگی است که مشخصه اصلی این پلو به شمار می‌رود. سادگی در پخت و طعم دلچسب باعث شده که استامبولی پلو جایگاهی ویژه در سفره خانواده‌های ایرانی داشته باشد.

در معنای فرهنگی، استامبولی پلو نمادی از غذای مردمی و خانگی است که بیشتر برای وعده‌های روزمره طبخ می‌شود. این نام، گرچه به استانبول اشاره دارد، اما در ایران معنایی مستقل یافته و بیشتر به نوعی پلو با گوجه‌فرنگی و مواد جانبی شناخته می‌شود تا ارتباط مستقیم با غذای ترکی.

فرهنگ معین

( ~. پُ لُ ) (اِمر. ) نوعی پلو که در آن گوجه فرنگی یا رب گوجه فرنگی و سیب زمینی پلویی و پیازداغ و گوشت خرد کرده می ریزند.

ویکی واژه

نوعی پلو که در آن گوجه فرنگی یا رب گوجه فرنگی و سیب زمینی پلویی و پیازداغ و گوشت خرد کرده می‌ریزند.

جمله سازی با استامبولی پلو

چکدرمه یا Chekdermeh یک غذای سنتی ترکمنی است که بیشتر از هزار سال قدمت دارد که با پخت همزمان برنج، گوشت [معمولاً گوسفند]، رب گوجه یا گوجه و پیاز به همراه روغن، آب و افزودنی‌هایی مانند نمک و فلفل به دست می‌آید. این غذا تا حدی به استامبولی پلو شباهت دارد.
منظور از چلو، برنجی است که پس از آب‌کش کردن آن را به تنهایی دم می‌کنند و بعد از دم کشیدن با خورش و انواع گوشت و کباب‌ها مصرف می‌نمایند. اصطلاحاً به چلو، برنج سفید هم می‌گویند؛ ولی منظور از پلو، برنجی است که پس از آب‌کش کردن آن را با سبزی‌ها و گوشت و مرغ و انواع حبوبات دم می‌کنند. مانند باقلا پلو، سبزی پلو، استامبولی پلو، لوبیا پلو، عدس پلو.