کلمهی «بادنجانیان» در علوم زیستی و گیاهشناسی به خانوادهای از گیاهان گلدار گفته میشود که شامل گونههای مهم خوراکی و دارویی هستند. این خانواده شامل بادنجان، گوجهفرنگی، فلفل، سیبزمینی و توتون است و در سراسر جهان کشت میشوند. گیاهان بادنجانیان اغلب گیاهان گلدار یکساله یا چندساله با برگهای ساده و میوههای گوشتی یا کپسولی هستند. این خانواده از نظر تغذیهای اهمیت بالایی دارد و بخش بزرگی از سبزیجات و محصولات خوراکی مردم جهان را تشکیل میدهد. برخی گونههای بادنجانیان دارای ترکیبات شیمیایی فعال هستند که هم خاصیت دارویی دارند و هم در برخی موارد سمی میتوانند باشند. گیاهان این خانواده معمولاً به گرما و نور کافی نیاز دارند و در مناطق معتدل و گرمسیری رشد خوبی دارند. از نظر اقتصادی، بادنجانیان نقش مهمی در صنعت کشاورزی، صنایع غذایی و داروسازی ایفا میکنند. این خانواده شامل تعداد زیادی گونه است و تنوع بالای آن باعث شده تا مطالعات گیاهشناسی، ژنتیک و اصلاح نباتات روی آنها گسترده باشد.
بادنجانیان
فرهنگستان زبان و ادب
دانشنامه عمومی
بادنجانیان تیره ای از بادنجان سانان علفی یا درختی یا درختچه ای یا بالارونده با حدود ۹۵ سرده و بیش از۲۰۰۰ گونه است که در آمریکای مرکزی و جنوبی بیشترین تنوع را دارند، اما در مناطق سرد اصلاً نمی رویند؛ برگ های آن ها متناوب است و اغلب سطحی کرک دار و چسبناک دارد و گلهایشان معمولاً مخروطی یا قیف شکل با پنج گلبرگ پیوسته است. تخمدان آن ها دوخانه است و غالباً دارای آلکالوئیدهای سمی هستند. میوه برخی از آن ها ( مانند بادنجان ) خوراکی است.
سبزیجاتی که در خانواده بادنجانیان قرار می گیرند به قرار زیر است. بادنجان، سیب زمینی، فلفل دلمه ای و گوجه فرنگی.
ویکی واژه
جمله سازی با بادنجانیان
تاماریلو درختی کوچک یا درختچهای از گیاهان گلدار از تیره بادنجانیان است. این درخت بیشتر به خاطر گونهای که تاماریلو میوهای خوردنی به شکل تخممرغ میدهد شناخته شده است. در آمریکای جنوبی با نام گوجه فرنگی درختی،هم شناخته شده است.
با توجه به ارتباط گیاه با سایر گونههای دیگر بادنجانیان، زمانی فکر میکردند که بسیار سمّی است. گلها و برگها میتوانند به دلیل وجود سولانین در صورت مصرف زیاد سمّی باشند.
گوجه فرنگی به تیرهٔ بادنجانیان تعلق دارد و از گیاهان چندساله است.
گیاهان خانواده بادنجانیان مانند سیب زمینی، گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل نباید به عنوان ریزسبزیها رشد و مصرف شوند، زیرا جوانههای این گیاهان سمی میباشند. جوانههای گیاهان بادنجانیان حاوی آلکالوئیدهای سمی مانند سولانین و تروپان است که میتواند مشکلات نامطبوعی را در سیستم هضم و سیستم عصبی ایجاد کند.