لپه نوعی حبوبات است که از دانههای خشکشده گیاه لپه بهدست میآید. این ماده غذایی سرشار از پروتئین، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی مانند آهن و کلسیم است. مصرف لپه به بهبود عملکرد گوارش، کنترل قند خون و کاهش کلسترول کمک میکند. همچنین، دارای خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی است که میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. برای پخت لپه ابتدا آن را به مدت ۲ تا ۳ ساعت در آب خیس کنید تا نرمتر شود. سپس، آن را در آب تازه بجوشانید و به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بپزید تا کاملاً پخته و نرم شود. میتوانید با افزودن ادویهجات و سبزیجات مختلف، طعم دلخواهی به آن بدهید. همچنین، آن را میتوان به صورت سوپ یا در انواع خورشتها نیز استفاده کرد.

لپه
لغت نامه دهخدا
لپه. [ ل َپ ْ پ َ / پ ِ / ل َ پ َ / پ ِ ] ( اِ ) هر یک از دو قسمت بعض حبوب چون نخود و لوبیا و غیره بطور عموم و نخود سیاه بالخصوص. فلقة. پوست کنده و دونیم شده نخود سیاه.
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
فرهنگ فارسی
( اسم ) ۱- برگه ایست که در داخل دان. نباتات پیدازا (گل دار ) قرار دارد و یکی از ۴ قسمت جنین گیاهی را که گیاهک نامیده میشود بوجود میاورد. گیاهک ممکنست دارای یک لپه و یا دولپه باشد. در صورت اول گیاه را یک لپه یی و در صورت ثانی گیاه را دو لپه یی نامیم. لپه ها ممکنست حاوی مواد اندوخته یی باشند. در این صورت مواد ذخیره یی دانه در داخل لپه ای جمع میشود و چون خارج از لپه درداخل دانه مواد ذخیره یی موجود نیست در این صورت ایندانه را بدون آلبومن گویند مانند دان. لوبیا وممکنست که مواد ذخیره یی خارج از لپه در داخل دانه جمع شود و لپه بصورت برگ. نازک و کم ضخامتی در داخل و وسط دانه قرار گیرد در اینصورت این دانه را دان. آلبومن دار گویند مانند دان. کرچک. بعبارت دیگر لپه ها عبارت از برگها ی اولی. نبات در حال جنینی میباشند. ۲- هر یک از دو نیم. دان. باقلا و نخود و لوبیا و دیگر حبوبات که قابل نیمه شدنباشند.



جملاتی از کلمه لپه
آش ماست اصفهانی از ترکیب ماست، برنج، لپه، پیاز و سیر، سبزی آش و گوشت تهیه میشود؛ و بعد از نهایی کردن پخت به آن ماست اضافه میکنند.
الپهوت، روستایی از توابع بخش کرانی شهرستان بیجار در استان کردستان ایران است.