ترخینه
فرهنگ عمید
فرهنگ فارسی
ویکی واژه
جمله سازی با ترخینه
از جمله سوغات اراک میتوان به قالی، فتیر، ترخینه، باسلوق، کشمش سبز، صابون محلی، انگور، شیره انگور و گوش فیل اشاره کرد.
ترخینه را میتوان یکی از اولین غذاهای نیمهآماده شناخت. این غذا به علت داشتن آنتیبیوتیک طبیعی به عنوان داروی سرماخوردگی شناخته میشود. برای این خوراک در ادبیات شفاهی مردم لُر و کُرد شعرهای فولکلوریک نیز سروده شدهاست.
ادعا میشود که ترخینه به علت برخورداری از آنتیبیوتیکها و ویتامینها برای سرماخوردگی و آنفلوانزا در روزهای سرد سال خاصیت درمانی دارد.
نخستین اشاره به ترخینه در منابع تاریخی مربوط به زمخشری است که در لغتنامهاش در سدۀ ۱۱ میلادی از ترخنه نام بردهاست. پس از آن در سدۀ ۱۳ میلادی در دانشنامه جهانگیری از این خوراک با نام ترخینه یاد شدهاست.
در برخی مناطق سبزی و حبوبات را در همان ابتدای پخت با دوغ به ترکیبات ترخینه خشک اضافه میکنند.
من مست ابد باشم، نی مست ز باغ و رز من لقمهٔ جان نوشم، نی لقمهٔ ترخینه