اذواب

کلمه اذواب به معنای فرایند آب کردن کره در دیگ است، به گونه‌ای که کره به روغن تبدیل شود. این واژه به طور خاص به عملی اشاره دارد که در طی آن کره جامد حرارت داده می‌شود تا ذوب شود و پس از جداسازی ناخالصی‌ها و مواد جامد، به صورت روغنی خالص و شفاف درآید.

توضیح بیشتر

در فرایند اذواب، کره ابتدا در ظرفی مانند دیگ یا قابلمه قرار داده می‌شود و با حرارت ملایم گرم می‌شود تا کره به طور کامل ذوب شود. در این مرحله، کره به صورت مایع درآمده و سپس مواد جامد معلق و ناخالصی‌های آن که شامل آب و پروتئین‌های شیر است، از روغن جدا می‌شوند. با ادامه حرارت دادن و صاف کردن روغن، ماده‌ای به دست می‌آید که به آن روغن کره یا روغن حیوانی گفته می‌شود. این روغن دارای عمر نگهداری طولانی‌تر و طعم و عطر خاصی است که در آشپزی سنتی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد

واژه اذواب بیشتر در متون مربوط به آشپزی سنتی، فرآوری مواد غذایی و تولید روغن‌های حیوانی به کار می‌رود. این فرایند مخصوصاً در مناطقی که مصرف روغن حیوانی رایج است، اهمیت بالایی دارد و در تهیه انواع غذاها، نان‌ها و شیرینی‌ها به کار گرفته می‌شود. همچنین روغن به دست آمده از طریق اذواب نسبت به کره معمولی نقطه دود بالاتری دارد و برای سرخ کردن و پخت‌وپز مناسب‌تر است.

لغت نامه دهخدا

اذواب. [ اِذْ ] ( ع مص ) مسکه در دیگ کردن جهت روغن شدن آن. ( منتهی الارب ). آب کردن کره. اِذابة. || ( اِ ) مسکه گداخته. ( مهذب الاسماء ).