کلمهی «سرسینه» در علوم و فنّاوری غذا به بخش جلویی و بالایی لاشهی حیوان، بهویژه گاو و گوسفند، گفته میشود که بین گردن و شکم قرار دارد و گوشت این قسمت به دلیل داشتن بافت همبافته و کمی چربی، برای پختن طولانی و خورشهای آبدار مناسب است. این واژه در فارسی بهطور سنتی برای اشاره به بخش سینه حیوان بهکار میرود و در صنعت گوشت و قصابی بهصورت مشخص برای دستهبندی لاشه اهمیت دارد. گوشت سرسینه معمولاً بافتی سفتتر و فیبری دارد، بنابراین برای پخت آرام، آبپز کردن، خورشت، سوپ و دودی کردن مناسب است. در آشپزی، این بخش به دلیل ترکیب بافت گوشت و چربی، طعمی غنی و عطر مطبوعی به غذا میدهد. سرسینه شامل استخوان، عضلات و چربی میشود و برشهای مختلف آن بسته به نوع غذا متفاوت استفاده میشوند. این قسمت از حیوان از نظر تغذیهای پروتئین بالا و چربی متوسط دارد و انرژیزا محسوب میشود. در صنایع فرآوری گوشت، سرسینه ممکن است برای تهیه گوشت چرخکرده، کباب، خورشت و غذاهای سنتی استفاده شود. از نظر علمی، این اصطلاح با واژههایی مانند «brisket» در انگلیسی هممعنی است و استانداردهای مشخصی برای برش و بستهبندی آن وجود دارد. این بخش از گوشت به دلیل طعم و قابلیت پخت متنوع، در آشپزی خانگی و صنعتی بسیار محبوب است.
سرسینه
فرهنگستان زبان و ادب
{brisket} [علوم و فنّاوری غذا] بخشی از لاشه که شامل بخش های پیشین و پایین دنده هاست
{cephalothorax} [اقیانوس شناسی، جانور شناسی] بخشی از بدن برخی از سخت پوستان که از به هم پیوستن سر و سینه به وجود می آید
دانشنامه عمومی
سرسینه بخشی از لاشه گاو و گوسفند است که شامل بخش های پیشین و پایین دنده ها است. این قسمت یکی از هشت برش اصلی خوردنی از لاشه این حیوانات است. ماهیچه های سینه ای سطحی و عمیق، ماهیچه های سرسینه را تشکیل می دهند. از آنجا که گاو و گوسفند استخوان ترقوه ( استخوان چنبره ) ندارند ماهیچه های سرسینه ۶۰ درصد از وزن بدن دام را در حالت ایستاده تحمل می کنند. این امر نیاز به مقدار زیادی بافت همبند دارد و بنا بر این گوشت حاصله را باید با روش صحیحی پخت تا این بافت همبند تُرد شود.
جمله سازی با سرسینه
💡 ویسّه که جومه بَیْبُومْ تنه تَنْ روزی دسّهوارْ، دوستِ سرسینه سٰاونْ
💡 در شهرستان ایرانشهر، لباس مردان(لباس بلوچی) متشکل از پیراهن دراز و یقه باز، شلوار گشاد، دستار (لنگ) و جلیقه (باسکت)، و بعضاً کلاه است لباس زنان هم پیراهن بلندی است که با سوزندوزی در قسمتهای سرآستین، جیب (گپتان)، دم پا و سرسینه تزئین شدهاست.