عبارت قسمی اش به معنای نوع یا گونهای از یک چیز است. در این زمینه، به نوع خاصی از آش اشاره دارد. در فرهنگ غذایی ایرانی، انواع مختلفی از آشها وجود دارد که هر کدام ویژگیها و طعمهای خاص خود را دارند.
در جدول یک سوال رایج هست با عنوان قسمی آش، که جواب آن «خاله بی بی» میباشد.
خاله بی بی، قسمی آش است که به آن آماج نیز میگویند و از آرد و برنج تهیه میشود. این آش به عنوان یکی از آشهای سنتی و محبوب ایران شناخته میشود و به دلیل مواد مغذی و طعم لذیذش، محبوبیت زیادی دارد.
علاوه بر این، میتوان به انواع دیگری از آشها اشاره کرد که هر کدام خواص و مزه منحصر به فرد خود را دارند. به عنوان مثال:
آش دوغ: آشی تهیه شده با دوغ و سبزیجات، که معمولا در فصل تابستان مصرف میشود.
آش رشته: آشی با رشته، حبوبات و سبزیجات، که اغلب در روزهای خاصی مانند دورهمی یا مهمانی تهیه میشود.
آش جو: نوعی آش که پایهاش جو است و حبوبات دیگر و سبزیجات هم به آن اضافه میشود.
آش شله قلمکار: آشی غلیظ و پرمغذی که معمولاً شامل انواع حبوبات و گوشت است.
آش ترخینه: آشی که از ترخینه (آرد و ماست تخمیر شده) تهیه میشود و طعمی خاص دارد.
آش دندونی: آشی سرشار از مواد مغذی و مغز آجیل که بهمناسبت دندان درآوردن کودکان تهیه میشود.
آش سبزی شیرازی: آشی که با سبزیهای محلی شیراز تهیه میشود و طعمی منحصر به فرد دارد.
آش گوجه: آشی که با گوجهفرنگی و سبزیجات تهیه میشود و طعم آن ترش و خوشمزه است.
آش شلغم: آشی که معمولا در روزهای سرد سال با شلغم تهیه میشود و برای سرماخوردگی و گلودرد مفید است.