سوء تغذیه

سوء‌تغذیه (Malnutrition) نوعی بیماری است که در نتیجهٔ دریافت رژیم غذایی ناقص و فاقد مواد مغذی ضروری بروز می‌یابد. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که رژیم غذایی فرد، مقادیر کافی از درشت مغذی‌ها مانند پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها یا ریز مغذی‌هایی نظیر ویتامین‌ها و مواد معدنی را تأمین نکند. سوء‌تغذیه می‌تواند به بروز بیماری‌های ناشی از کمبود مواد مغذی منجر شود که از جملهٔ آن‌ها می‌توان به بِری‌بِری، کم‌خونی و اسکوروی اشاره کرد. همچنین کم‌غذایی به‌عنوان یکی از عوامل مرتبط با سوء‌تغذیه، به‌ویژه در جوامع محروم و در حال توسعه مشاهده می‌شود.

عوامل متعددی در تشدید و گسترش سوء‌تغذیه در سطح جهانی نقش دارند. این عوامل شامل پدیده‌های طبیعی و محیط‌زیستی مانند گرمایش زمین، خشکسالی‌های پیاپی و اثر گلخانه‌ای و نیز عوامل اجتماعی ـ سیاسی نظیر فقر، جنگ، مصرف الکل و مواد مخدر است. بر اساس گزارش‌های منتشر شده، در سال ۱۹۹۸ حدود ۱۸۰ میلیون کودک در سراسر جهان از سوء‌تغذیه رنج می‌بردند و سالانه حدود ۶ میلیون نفر، عمدتاً کودکان، در اثر پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم این عارضه جان خود را از دست می‌دهند. در اجلاس جهانی غذا در رم (۱۹۹۶)، بانک جهانی نسبت به وقوع بحران غذایی بین‌المللی هشدار داد و اعلام کرد که در آن سال بیش از ۸۰۰ میلیون نفر قادر به تهیهٔ غذای لازم برای تأمین نیازهای اساسی خود نبوده‌اند.

بر اساس ارزیابی‌های بانک جهانی، ۸۲ کشور جهان، که نیمی از آن‌ها در قارهٔ آفریقا قرار دارند، فاقد توانایی لازم برای تولید یا واردات غذای مورد نیاز جمعیت خود هستند. با توجه به روند فزایندهٔ رشد جمعیت جهان که سالانه ۹۰ میلیون نفر به آن افزوده می‌شود، پیش‌بینی شده است که تولید جهانی غذا باید طی ۳۰ سال آینده دو برابر شود. با این حال، در دههٔ ۱۹۹۰ تولید مواد غذایی، به‌ویژه غلات، برخلاف پیش‌بینی‌های گذشته با کاهش روبه‌رو شده است. همچنین در سال ۱۹۹۶، دستکم ۲۰ کشور جهان با کمبود منابع آبی کافی برای تأمین نیازهای مردم خود مواجه بودند و سطح آب‌های زیرزمینی در مناطق مهم کشاورزی مانند میدوست آمریکا، هند و چین کاهش یافته است. از سوی دیگر، افزایش ثروت و رشد جمعیت در کشورهای شرق آسیا و تغییر الگوی مصرف به سمت استفادهٔ بیشتر از گوشت، فشار بیشتری بر منابع محدود غذایی وارد کرده و احتمال تشدید بحران غذایی جهانی را افزایش داده است.

فرهنگستان زبان و ادب

{malnutrition, malnourishment} [تغذیه] وضعیتی ناشی از تغذیۀ ناکافی یا نامتعادل

دانشنامه آزاد فارسی

سوء تغذیه (malnutrition)
نوعی بیماری، ناشی از رژیم غذایی ناقص. رژیم غذایی ناقص برخی از مواد مغذی مهم، مثل پروتئین ها، ویتامین ها یا کربوهیدراتها، را ندارد. سوءتغذیه ممکن است به بیماری های ناشی از کمبود مواد مغذی، مانند بِری بِری و کم خونی، بینجامد. کم غذایی با سوءتغذیه مرتبط است. قحطی های ناشی از گرم شدن کرۀ زمین، خشکسالی ها، اثر گلخانه ای، و عوامل اجتماعی ـ سیاسی، مثل الکل، مواد مخدر، فقر و جنگ، باعث افزایش تعداد مرگ و میر مرتبط با سوء تغذیه در جهان شده اند. در ۱۹۹۸، برآورد شد که ۱۸۰میلیون کودک در جهان دچار سوءتغذیه اند. سوءتغذیه علت مرگ ۶میلیون نفر در سال است که اکثر آن ها کودک اند. بنا به گزارشی که در اجلاس جهانی غذا در رم (۱۹۹۶) عرضه شد، بانک جهانی نسبت به وقوع بحران غذای بین المللی هشدار داد. در ۱۹۹۶، بیش از ۸۰۰میلیون نفر قادر به تهیۀ غذای تأمین کنندۀ نیازهای اساسی خود نبودند. ۸۲ کشور، که نیمی از آن ها در افریقا واقع اند، قادر به تولید یا وارد کردن غذای مورد نیاز مردم خود نیستند و بانک جهانی با توجه به افزایش جمعیت جهان محاسبه کرده است که تولید غذا باید تا ۳۰ سال آینده دو برابر شود. برخلاف پیش بینی های قبلی، تولید غذا، و مخصوصاً غلات، در دهه ۱۹۹۰ کاهش یافت. در ۱۹۹۶، بیست کشور جهان آب کافی برای تأمین نیازهای مردم خود نداشتند. سفره های آب زیرزمینی در برخی از نواحی مهم مثل میدوست امریکا، هند و چین کاهش یافتند. در عین حال، هر سال ۹۰میلیون نفر به جمعیت جهان افزوده می شود. کشورهای شرق آسیا، که ثروت و جمعیت شان در حال افزایش است، منابع موجود را تهدید می کنند، زیرا با ثروتمند شدن مردم، مصرف گوشت افزایش می یابد و در نتیجه، منابع موجود دیگر کافی نخواهند بود.

جمله سازی با سوء تغذیه

در این اردوگاه ۵۱۷ نفر، که ۳۷۱ نفرشان کودک بودند، در سال ۲۰۱۹ به خاطر سوء تغذیه، مراقبت‌های بهداشتی ضعیف برای نوزادان و سرما جان باختند. در ۲۸ نوامبر ۲۰۱۹، جمعیت هلال احمر سوریه اعلام کرد که بیش از ۳۶٬۰۰۰ از ساکنان اردوگاه در درمانگاه‌های مستقر در اردوگاه کمک دریافت کرده‌اند.