گلابی که به آن امرود نیز گفته میشود، میوهای خوراکی و آبدار است که از درخت گلابی به دست میآید. این درخت به خانواده گل سرخیان تعلق دارد و در مناطق معتدل اروپا و آسیا رشد میکند. گلهای سفید رنگ این درخت به میوههایی با پوستی سبز متمایل به زرد و قهوهای تبدیل میشوند. این میوه به طور خاص به سمت ساقه باریک میشود. این درخت عمدتاً به منظور برداشت میوهاش کشت میشود و میوهاش میتواند به صورت تازه یا کنسرو شده مصرف گردد. از عصاره آن نیز نوعی شراب به نام پری تولید میشود. در ایران، واریته های مختلفی از این گیاه با نامهای محلی مانند امرود، امروت، امرات و نانکی گلاب به چشم میخورد. همچنین به خاطر طعم خوشمزه و خواص تغذیهایاش، در سبد غذایی مردم جایگاه ویژهای دارد و به عنوان یکی از میوههای محبوب شناخته میشود.

گلابی
لغت نامه دهخدا
گلابی.[ گ ُ ] ( اِ مرکب ) قسمی از امرود و اقسام آن بسیار است. بلخی، نطنزی [ نظیر ]، عباسی و امیری. ( آنندراج ). امرود. ( غیاث ). از جمله میوه هایی که دانه های آن لعاب بسیار دارد. ( گیاه شناسی گل گلاب ص 227 ). سفرجل. شاه میوه
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
فرهنگ فارسی
( اسم ) ۱ - درختی است از تیر. گل سرخیان و از دست. سیبیها که دارای برگهای ساده و کامل و بیضوی شکل است. گل آذینش دیهیم است.میوه اش بر خلاف سیب کروی نیست بلکه دراز گردن و تقریبا بشکل نوعی حجم بیضوی است بطوری که طرف متصل بدم گل باریکتر و طرف مقابلش حجیم تر است. میو. این درخت شکلی را بوجود میاورد که بنام گلابی شکل معروف است. این گیاه اقسام متعدد دارد و تقریبا تمام آنها در آب و هوای معتدل و اراضی پر قوت عمیق میوه ها خوب میدهند. در ایران گلابی نطنز معروف است. معمولا برای تهی. میوه مرغوب از این دوخت آنرا پیوند میزنند و ازدیادش بوسیل. قلمه هم انجام میشود کمثری انجاص آرموت ارموت امبرو همرو امرود مرود مرو اربو. کال اربو خج خاخاجه خج سوتی هم تولک تلکا تلکو تولی کا. ۳ - آنکه گلاب استخراج کند گلابکش: چه خوش گفت آن گلابی با گلستان که هرچت باز باید داد مستان. ( نظامی ) ۴ - رنگ گل سرخ چهره یی صورتی: گلی چو روی عرقناک او گلابی نیست پیاله ای چو لب لعل او شرابی نیست. ( مفید بلخی ) ۵ - قسمی حلوا که در آن برگ گل ریزند ( مستعمل در هند ). ۶ - شیشه ای کوچک و مدور و منقش که در آن گلاب و شراب و مانند آن کنند ( مستعمل در هند ): بی خودم از لب مستی که چو آب زمزم غنچه ته جرع. او را بگلابی دارد. ( سلیم ) ۷ - ( قالی بافی ) قالیهایی که در سر بند بافته شده و به قالی میر معروف است. نقش. آنها بوته های ترمه یی است. این بوته ها متن قالی را فرا گرفته و از جهت شباهت به گلابی یا بادام باسمهای گلابی و بادامی معروف اند. حاشی. آنها نقشه ای از خطوط راه راه و نقش مو دارد.
چشمه... از بلوکات داراب و سرچشمه رود شاهیجان است.
دانشنامه عمومی
گُلابی ( نام علمی: Pyrus ) ( فارسی شرقی: ناک و کان و کاین که در گذشته به آن اَمرود و کرپول و اَرمود نیز گفته می شد ) درختی است گل دار از رده دولپه ای ها، از خانواده گلسرخیان و از زیر خانواده بادامی واران است.
در این جنس حدود ۸۰۰ گونه وجود دارد[ نیازمند منبع] که بعضی از گونه های معروف شامل communis, persica, pyrifolia, syriaca و ussuriensis وجود دارد. گلابی معمولی یا گلابی عماد از گونه communis می باشد که میوه های آبدار با دانه های سنگی دارد و اغلب شکل کشیده دارد.
اما انواع دیگری از گلابی وجود دارند که به گلابی آسیایی معروف است که شکل آن ها شبیه سیب است. در منابع آلمانی منشأ گلابی را در کوه های البرز ذکر کرده اند. انواع مختلف گونه وحشی آن در جنگل های گیلان و مازندران وجود دارد که در زبان گیلکی و تالشی به خوج و خج و سنگ خوج و در زبان مازندرانی به تلکا و سِتِکا معروف اند.
گلابی درختی برگ ریز می باشد که در شرایط آب وهوایی مناطق سرد جهان، جایی که زمستان های سرد باعث برطرف شدن نیاز سرمایی زمستان آن می شود قابل پرورش و کشت است. میوهٔ این گیاه از لحاظ گیاه شناسی پوم است و جزء میوه های کاذب به شمار می آید. میوه گلابی معمولی عمر انباری کوتاهی دارد به همین دلیل باید قبل از رسیدن کامل برداشت شود تا بتوان به راحتی به بازار رساند.
گلابی اروپایی که در شمال ایران می روید، میوه ای است سخت با طعم متمایل به ترشی و شیرینی است.
گلابی میوه ای زنگوله ای شکل است که در محدوده رنگ های سبز، زرد، قهوه ای، قرمز یا ترکیبی از این رنگ ها وجود دارد. این میوهٔ سرشار از پتاسیم، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد. بیش از ۳۰۰۰ نوع گلابی در جهان وجود دارد و به صورت پخته، کمپوت شده یا خام مصرف می شود که اصطلاحاً به آن شیرگلاب یا گلاب خام گفته می شود.
