آش برنج یکی از آشهای سنتی استان همدان است. این آش که شامل برنج، گشنیز، عدس و آب قلم میشود، بسته به سلیقه با ماست یا آبغوره صرف میشود.
آبغوره طبع سرد و خشک دارد و برای افراد سرد مزاج، افرادی که دچار ضعف اعصاب هستند، زنان باردار، مبتلایان به زخم معده و التهاب روده، مبتلایان به بیماری کلیوی (در مواردی که آبغوره همراه با نمک است) توصیه نشدهاست.
لیمو، زیتون، اسیدهای خوردنی- آبغوره، ازگیل، شراب، سرکه، آب انار، گوجه، انگور وحشی، انار، زردآلو، سماق و غیره… لذت و طعم خوشمزهای به خوراکیهای آذربایجان به ارمغان میآورد.
صفرابری، دفع زردی، تقویت کبد، کمک به درمان پا درد و کمردرد، درد سیاتیک و روماتیسم، دفع سموم از طریق کلیهها، کاهش حرارت بدن و رفع عطش، محرک اشتها، افزایش جذب املاح معدنی به ویژه آهن و بازشدن قاعدگی در زنان از جمله خواص آبغوره است.
آش آبغوره یکی از غذاهای سنتی استان همدان است. مواد این آش را بلغور، برنج، لپه، گوجهفرنگی، رب گوجهفرنگی، پیاز، سیر، گوشت چرخ شده، سبزی آشی و آبغوره تشکیل میدهد.
آش آبلیمو نوعی از انواع آشهای ایرانی است. در طبخ این آش از سبزیجات مخصوص نظیر: تره، جعفری، گشنیز، نعناع، و لپه و برنج استفاده میشود و این آش با گوشت چرخکرده (کوفته ریزه) یا گوشت مرغ و نعناع داغ و آبلیمو یا آبغوره مصرف میشود.