بزاق

بزاق

در اصطلاح عامیانه تُف نامیده می‌شود، مایعی برون‌سلولی است که توسط این غدد تولید و به درون دهان ترشح می‌شود. این مایع در انسان حدود ۹۹/۵ درصد از آب تشکیل شده و علاوه بر آن، حاوی الکترولیت‌ها، مخاط، گلبول‌های سفید، سلول‌های پوششی، آنزیم‌هایی مانند آمیلاز و لیپاز، و نیز مواد ضد میکروب از جمله پادتن A و لیزوزیم است. وجود این ترکیبات، بزاق را به مایعی کاربردی و حیاتی برای حفظ سلامت دهان و فرایند گوارش تبدیل می‌کند.

از جمله وظایف اصلی آن، کمک به هضم مواد غذایی است؛ آنزیم‌هایی مانند آمیلاز و لیپاس به ترتیب تجزیهٔ نشاسته و چربی‌ها را آغاز می‌کنند. علاوه بر این، با شست‌وشوی باقیمانده‌های غذا از میان دندان‌ها، تنظیم pH دهان و خنثی‌سازی اسیدهای باکتریایی، در پیشگیری از پوسیدگی دندان و افزایش طول عمر آن‌ها نقش اساسی ایفا می‌کند. همچنین، بزاق با مرطوب‌سازی غذا و حفرهٔ دهان، عمل جویدن، بلع، سخن‌گویی و حتی حس چشایی را تسهیل می‌نماید.

در قلمرو جانوران، کارکردهای متنوع و گاه شگفت‌انگیزی دارد. برای نمونه، پرستوها از بزاق خود در ساخت آشیانه استفاده می‌کنند، کرم‌های ابریشم در مرحلهٔ شفیرگی با کمک آن پیله می‌سازند و بسیاری از مارهای سمی، آن را به عنوان زهر برای شکار یا دفاع به کار می‌گیرند. همچنین پژوهش‌ها نشان داده‌اند بزاق برخی پستانداران مانند موش‌های آزمایشگاهی، حاوی فاکتورهای رشد و آنزیم‌هایی است که موجب ترمیم سریع‌تر زخم و ضدعفونی‌کردن آن می‌شود.

لغت نامه دهخدا

بزاق. [ ب ُ ] ( ع اِ ) مجموعه ترشحات غدد بناگوشی و زیرفکی و زیرزبانی و سایر غدد ریز موجود در مخاط دهان که در محیط دهان انجام می گیرد و عمل اصلی آن مرطوب کردن غذا و تأثیر شیمیایی روی مواد قندی و قابل هضم کردن آنست. ( فرهنگ فارسی معین ). خدو. ( منتهی الارب ). آب دهان. انجوغ. ( ناظم الاطباء ). لعاب دهان. کف دهن. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). بصاق. بساق. ( مهذب الاسماء خطی ). آب دهان. خیو. تف. خیزی. تفو. قشاء. ( یادداشت بخط دهخدا ). || حلزون. ( ناظم الاطباء ).
بزاق. [ ب َزْ زا ] ( اِخ ) موضعی است از اعمال واسط. ( از معجم البلدان ).

فرهنگ معین

(بُ ) [ ع. ] ( اِ. ) آب دهان، ترشحاتی که از غدد زیر زبانی ایجاد می شود.

فرهنگ عمید

آب دهان که از غده های مخصوص زیر زبان ترشح می شود و علاوه بر نرم کردن غذا مقداری از نشاستۀ آن را تبدیل به قند می کند، خدو.

فرهنگ فارسی

آب دهان که ازش غده مخصوص زیرزبان مترشح میشود
( اسم ) مجموع. ترشحات غدد بنا گوشی وزیر فکی وزیر زبانی و سایر غدد ریز موجود در مخاط دهان که در محیط دهان انجام میگیرد. عمل اصلی بزاق دهان مرطوب کردن مواد غذایی خشک و تبدیل آنها بلقمه است و دیگر تائ ثیر شیمیایی آن برروی مواد قندی است که مرحله ای از هضم راانجام میدهد ( تبدیل نشاسته بدکسترین و مالتز ) خدو خیو آب دهان آب دهن.
موضعی است در اعمال واسط.

دانشنامه عمومی

بُزاق یا آب دهان یا خَدو که در زبان عامیانه تُف خوانده می شود، مایعی برون سلولی است که توسط غدد بزاقی تولید و در دهان ترشح می شود. بزاق انسان حاوی ۹۹/۵ درصد آب به همراه موادی چون الکترولیت ها، مخاط، گلبول های سفید، سلول های بافت پوششی، آنزیم هایی همچون لیپاز و آمیلاز، مواد ضد میکروب مثل پادتن A و لیزوزیم است.
آنزیم های موجود در بزاق برای آغاز فرایند هضم چربی ها و قندهایی مثل نشاسته ضروری هستند. بزاق همچنین برای شکستن و تجزیهٔ باقیمانده های غذا میان دندان ها و جلوگیری از خراب شدن و پوسیدگی دندان ها عاملی ضروری است. از دیگر وظایف بزاق مرطوب سازی و نرم کردن غذاها در دهان و آسان کردن جویدن و بلع غذا می باشد. همچنین بزاق باعث حفظ رطوبت مخاط دهان و زبان و گلو و حلق شده و صحبت کردن، تنفس و همچنین حس چشایی را با تولید کربنیک آنهیدراز بهبود می بخشد. یکی دیگر از وظایف بزاق تنظیم pH حفرهٔ دهانی می باشد که این عمل باعث می شود عمر دندان ها افزایش یابد و در مقابل خوردگی و پوسیدگی های اسیدی مقاومت کنند. همچنین بزاق ضدعفونی کننده است و دارای آنزیمی به نام لیزوزیم می باشد که باعث کشته شدن باکتری های دیواره دار می شود.
در گونه های مختلف جانوری بزاق می تواند نقش های متفاوت و متنوعی ایفا کند. برخی از پرستوها برای ساختن آشیانهٔ خود از بزاق خود کمک می گیرند. بسیاری از مارهای سمی از بزاق خود برای کشتن شکار یا دفاع از خود در مقابل خطرات استفاده می کنند. همچنین برخی از موجودات مانند کرم ابریشم در مرحلهٔ شفیرگی از بزاق خود برای ساختن پیله یا پوشش محافظ استفاده می کنند. بسیاری از جانوران برای تمیز کردن خود و ترمیم زخم ها از بزاق خود استفاده می کنند. بررسی ها نشان داده اند که بزاق برخی گونه ها مثل موش های آزمایشگاهی، با داشتن ترکیباتی همچون فاکتورهای رشد و برخی آنزیم ها قابلیت ترمیم سریع تر زخم و ضدعفونی کردن زخم ها را دارا است.
بدن یک انسان بالغ و سالم به طور روزانه ۱۵۰۰ میلی لیتر بزاق تولید می کند و این میزان در هنگام خواب به شدت کاهش پیدا می کند. در انسان، غدد تحت فکی حدود ۷۰–۷۵ درصد از بزاق را تولید می کند و غدد بناگوشی نیز ۲۰–۲۵ درصد از بزاق را تولید می کند و مقدار ناچیز باقیمانده را سایر غدد بزاقی تولید می کنند.
ترشحات بزاق توسط عوامل مکانیکی و اعصاب به طور خود کار کنترل می گردد. اعصاب سمپاتیک و پارا سمپاتیک استثنائاً در این مورد هر دو به عنوان تحریک کننده می باشند، به طوری که تحریک اعصاب پارا سمپاتیک ( از طریق بو و مزهٔ غذا ) ترشحات آبکی بزاق و تحریک اعصاب سمپاتیک.

دانشنامه آزاد فارسی

بُزاق (saliva)
در مهره داران، ترشحات قلیاییِ غدد بزاقی. به هضم غذا در دهان و بلع آن کمک می کند. در پستانداران، حاوی آنزیم آمیلاز است که نشاسته را به گلوکز تجزیه می کند. غدد بزاقی پشه ها و سایر حشرات خون خوار مواد ضدانعقاد تولید می کنند.

ویکی واژه

آب دهان، ترشحاتی که از غدد زیر زبانی ایجاد می‌شود.

جمله سازی با بزاق

آسپیراسیون ریوی (یا به اختصار آسپیراسیون) به معنی ورود هرنوع مایع، ترشحات مانند بزاق دهان، خلط و جسم صُلب توسط دم ریوی به درون مجرای تنفسی تعریف می‌گردد.
فال گیر
بیا فالت رو بگیرم!!! بزن بریم
کیری
کیری
گواد
گواد
صبا
صبا
هول
هول