ترکچه
فرهنگ فارسی
دانشنامه عمومی
از عوامل ایجادکننده این ترک ها می توان به عدم تطابق انبساط حرارتی بدنه و لعاب، اِعمال لعاب خیلی ضخیم یا غلیظ، انبساط رطوبتی بدنه، و پخت بدنه یا لعاب در دمای پایین تر از حد لازم، اشاره کرد.
پخت بدنه در دمای بالاتر، نگه داشتن بدنه در بالاترین دما به مدت طولانی تر، و افزودن مقدار سیلیس بدنه از راه حل های جلوگیری از ترکچه زایی است.
در ساخت سرامیک ها معمولاً ضریب لعاب نسبت به بدنه باید ۱۰ واحد کمتر باشد تا همواره لعاب تحت فشار قرار گیرد و به مرور زمان مشکل ترک لعاب در کاشی دیواری به وجود نیاید. در بدنه های کاشی کف یا پرسلانی، معمولاً به دلیل کمبود یا عدم وجود جذب آب این امر به وجود نمی آید.