تمشک

لغت نامه دهخدا

تمشک. [ ت َ م ِ ] ( اِ ) درختچه ای از تیره گلسرخیان که دسته مستقلی را به نام تمشکها تشکیل می دهند و به حالت وحشی در نقاط ساحلی و گرم مرطوبی، مخصوصاً در مازندران و گیلان فراوان است. گیاهی است با ساقه های تیغدار که در کنار جاده ها و مزارع و جنگلها بصورت انبوه می روید. برگهایش متناوب و گوشوارک دار و مرکب و شامل 3 تا 5 برگچه است.( فرهنگ فارسی معین ). در درفک، هَندِل. در رامیان، تَموش. در شیرگاه و میان دره، لام. در لاهیجان، کَرَه تیف. دکتر گئوبا گوید که تقریباً شش قسم از آن در جنگلهای خزر هست و بدون تشخیص نامهای لام، تندل و کره تیف به عموم داده میشود. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).

فرهنگ معین

(تَ مِ ) (اِ. ) میوه ای است مانند توت و توت فرنگی به رنگ قرمز مایل به مشکی با مزة ترش و شیرین که از بوتة تمشک به دست می آید. بوتة این میوه ساقة بلند و تیغ دار و در هم پیچیده دارد که با برگ های کوچک به طور خودرو در جاهای گرم و مرطوب می روید، دارای ویتامین

فرهنگ عمید

میوه ای ترش مزه، شبیه شاتوت یا توت فرنگی، و به رنگ سرخ مایل به سیاهی. بوتۀ آن خودرو است و در جاهای گرم و مرطوب در جنگل ها و صحراها می روید. در بعضی جاها آن را می کارند و تربیت می کنند و میوۀ بهتر و درشت تری از آن به دست می آورند. دارای ویتامین c، قند، اسیدسیتریک، و اسیدمالیک بوده و اشتهاآور، ملین، مدر، و ضد اسکوربوت است. ترشح عرق را زیاد می کند و برای تصفیۀ خون نافع است، تلو، توت سه گل، علیق، علیق الجبل، توت العلیق.

فرهنگ فارسی

( اسم ) درختچه ای ازتیر. گل سرخیان که دست. مستقلی را بنام دست. تشکها تشکیل میدهد و بحالت وحشی در نقاط ساحلی و گرم مرطوبی مخصوصا در مازندران و گیلان فراوانست. گیاهی است با ساقه های تیغ دار که در کنار جاده ها و مزارع و جنگلها بصورت انبوه میروید. برگهایش متناوب و گوشوارک دار و مرکب و شامل ۳ تا ۵ برگچه است.

دانشنامه عمومی

تمشک ( به انگلیسی: Blackberry ) به رنگ قرمز تیره یا ارغوانی بوده که مزه ای ترش و شیرین دارد. بوته آن از تیره گل سرخیان است که به حالت وحشی در نقاطی مانند گیلان، مازندران و آذربایجان فراوان است.
تمشک میوه ای خوراکی است که توسط بسیاری از گونه های گیاه تمشک ( Rubus ) از خانواده Rosaceae تولید می شود.
تمشک (سرده). تمشک ( سرده ) ( نام علمی: Rubus ) نام یک سرده از زیرخانواده رزوئیده است.
• تمشک آلپ Rubus alpinus
• تمشک ارمنی Rubus armeniacus
• تمشک ارونسیس Rubus arvensis
• تمشک استرالیایی Rubus australis
• تمشک برفی Rubus nivalis
• تمشک سرخ جنگلی Rubus spectabilis
• تمشک سنگی Rubus saxatilis
• تمشک سه رنگ Rubus tricolor
• تمشک سیاه Rubus occidentalis
• تمشک شمالی Rubus chamaemorus
• تمشک قرمز Rubus idaeus
• تمشک قطبی Rubus arcticus
• تمشک کبود Rubus caesius
• تمشک کانادایی Rubus canadensis
• تمشک معمولی Rubus vulgaris
• رابوس کراتائگیفولیس Rubus crataegifolius
تمشک (میوه). تمشک ( به انگلیسی: Raspberry ) نام عمومی برای میوه خوراکی چندین گونه گیاه در خانواده Rubus از گلسرخیان گفته می شود که معمولاً در زیرسرده Idaeobatus جای می گیرند. این نام همچنین به خود گیاه نیز گفته می شود. تمشک ها گیاهانی دیرپا با ساقهٔ چوبی هستند.
تمشک ها ارقامی تجاری هستند و در کشاورزی بعضی کشورها مانند روسیه، صربستان، ایالات متحده آمریکا، لهستان نقش دارند. از آن ها برای تولید پوره، مربا، آب میوه، و خشکبار نیز استفاده می شود. برگ های این گیاهان نیز به شکل دم نوش استفاده می شود. تا این اواخر بیشتر تمشک ها میوه ای سرخ داشتند و دورگه هایی از Rubus idaeus و Rubus strigosus بودند. اکنون تمشک های ارغوانی و تمشک های طلایی یا سفید نیز در حال رایج شدن هستند. از آفت های این گیاهان کشاورزی می توان به لارو پولک بالان ( مانند بید و پروانه ) و نیز کپک خاکستری اشاره کرد.
مهترین خاصیت تمشک توانایی کارکرد آن به عنوان یک غذای ضد سرطانی است. این خاصیت به دلیل وجود آنتی اکسیدان ها است. تمشک حاوی پلی فنول ها زیادی می باشد. پلی فنول ها یک کلاس آنتی اکسیدان هایی هستند که توانایی مبارزه با سرطان را دارند.
یکی دیگر از عوامل خاص ضد سرطان تمشک ویتامین K موجود در تمشک می باشد. یک وعده تمشک دارای بیش از یک سوم میزان مصرف توصیه شده روزانه برای ویتامین K است که نقش مهمی در جلوگیری و مبارزه با سرطان پروستات، معده، بینی، روده بزرگ، دهان و کبد دارد.

دانشنامه آزاد فارسی

تَمِشک
گونه های گیاهی جنس Rubus (مشتق از واژۀ rub به معنای سرخ)، از خانوادۀ گل سرخ. بوته های تمشک خاردار و گل های آن سفید یا صورتی و مجتمع در خوشه هایند. تمشک بیشتر در دامنه های البرز و شمال غرب می روید. بیش از دَه گونه تمشک در ایران یافت می شود. تمشک کبود، کره تیف، وَلَش و هندل از آن جمله اند.

ویکی واژه

میوه‌ای است مانند توت و توت فرنگی به رنگ قرمز مایل به مشکی با مزة ترش و شیرین که از بوتة تمشک به دست می‌آید. بوتة این میوه ساقة بلند و تیغ دار و در هم پیچیده دارد که با برگ‌های کوچک به طور خودرو در جاهای گرم و مرطوب می‌روید، دارای ویتامین C و قند بوده، ملین و اشتهاآور می‌باشد.
فال گیر
بیا فالت رو بگیرم!!! بزن بریم