جوانهزنی
دانشنامه عمومی
دانشنامه آزاد فارسی
در گیاه شناسی، مراحل اولیۀ رشد دانه، هاگ، یا دانۀ گرده. دانه اگر از نظر رطوبت، نور و دما در شرایط محیطی مطلوب قرار گیرد و عواملی که به خفتگی۱ آن می انجامد برطرف شوند، جوانه می زند. فرآیند جوانه زنی دانه با جذب آب شروع می شود. در این فرآیند، ریشۀ رویانی۲ یا ریشه چه۳ معمولاً اولین اندامی است که خارج می شود. به دنبال آن، شاخۀ رویانی۴ یا ریزجوانه (پلومول)۵ ظاهر می شود. ذخایر غذایی، اعم از ذخایر موجود در آندوسپرم۶ یا لپه ها۷، برای تأمین مواد لازم برای دانه رست تجزیه می شوند. با ایجاد برگ های واقعی اولیه، جوانه زنی به پایان می رسد.
dormancyembryonic rootradicleembryonic shootplumuleendospermcotyledons