ثخ

ثخ

کلمه ثخ در فارسی به معنای خمیر ترش، خمیرمایه یا مایه است. این واژه در متون قدیمی و آشپزی سنتی به ماده‌ای اشاره دارد که برای ور آمدن نان و فرآوری خمیر به کار می‌رود. خمیرمایه باعث می‌شود که خمیر نرم شود و حجم بگیرد و نان پس از پخت، سبک و خوش‌بو شود.

خمیر ترش یا ثخ معمولاً از ترکیب آرد و آب و مقداری مایه طبیعی یا مخمر به دست می‌آید و در محیطی مناسب برای مدتی نگهداری می‌شود تا عمل تخمیر انجام شود. این فرآیند تخمیر، علاوه بر ایجاد حجم و نرمی، باعث ایجاد طعم و عطر خاص نان نیز می‌شود و در آشپزی سنتی اهمیت زیادی دارد.

در گذشته، ثخ یا خمیرمایه به صورت دستی و با تجربه خانگی تهیه می‌شد و در هر خانه‌ای روش خاص خود را داشت. استفاده از ثخ نشان‌دهنده تبحر و مهارت آشپز در پخت نان و شیرینی‌ها بود و هنوز هم در بسیاری از نانوایی‌ها و آشپزخانه‌های سنتی کاربرد دارد. این ماده یکی از ارکان اصلی تهیه نان و برخی خوراک‌های سنتی است.

لغت نامه دهخدا

ثخ. [ ث ُ ] ( ع اِ ) خمیر ترش. خمیرمایه. مایه.

فرهنگ فارسی

خمیر ترش خمیر مایه مایه
فال گیر
بیا فالت رو بگیرم!!! بزن بریم
فال احساس فال احساس فال ورق فال ورق فال آرزو فال آرزو فال تاروت فال تاروت