خنثی کردن (neutralization) به فرآیندی اشاره دارد که در آن یک اسید و یک باز با هم واکنش میدهند تا یک محلول خنثی ایجاد کنند. این واکنش معمولاً منجر به تولید آب و نمک میشود و هدف آن رسیدن به pH نزدیک به ۷ است که نشاندهنده وضعیت خنثی محلول است. در شیمی، خنثی کردن به معنای افزودن یک باز به یک محلول اسیدی یا برعکس است.
در زمینه علوم و فنّاوری غذا، خنثی کردن به فرآیند خنثیسازی اسیدهای چرب آزاد با استفاده از قلیا اشاره دارد. این فرآیند معمولاً در تولید روغنهای خوراکی و فرآوری چربیها انجام میشود. در این حالت، قلیا (مانند هیدروکسید سدیم یا پتاسیم) به روغن اضافه میشود تا اسیدهای چرب آزاد موجود در آن را خنثی کند. این کار به جدا کردن اسیدهای چرب آزاد از روغن کمک میکند و کیفیت و پایداری روغن را بهبود میبخشد.
در تابستان ۲۰۱۶ به درخواست سه عضو سنای ایالات متحده، و کمیسیون فدرال تجارت تحقیق در مورد تأثیر ایربیانبی بر هزینههای مسکن را آغاز کرد. در اکتبر ۲۰۱۶ اندرو کوئومو، فرماندار نیویورک، لایحهای را برای جریمهٔ ایربیانبی به دلیل نقض قوانین مسکن محلی امضا کرد. نیویورک تایمز گزارش داد که این وقایع بخشی از «طرحی است که انجمن هتلداری در اوایل سال ۲۰۱۶ برای خنثی کردن ایربیانبی آغاز کرد».
یکی از راههای کاهش غلظت اسید معده استفاده از ضد اسیدها است. نقش اصلی ضد اسیدها خنثی کردن اسید اضافی موجود در شیره معده است. شیر منیزی یکی از متداولترین ضد اسیدها است و منیزیم هیدروکسید جزء اصلی سازنده آن است. اما موادی مانند منیزیم کربنات، آلومینیوم هیدروکسید، کلسیم کربنات وسدیم هیدروژن کربنات نیز برای تهیه ضد اسیدها به کار میرود..
فرانسه برای مقابله با فعالیت های فیک نیوزها نهادی ویژه را به کار گرفته است تا از اثرات سوء اخبار فیک بر انتخابات سال ۲۰۰۵ جلوگیری کند. وی یادآور شد که هدف از تشکیل نهاد ویژه مقابله با اطلاعرسانی فریبنده و خبرهای جعلی تنها شناسایی و خنثی کردن حملاتی است که از سوی یک سازمان و یا کشور بیگانه برای بر هم زدن ثبات کشور صورت میگیرد.