جوش شیرین

سدیم هیدروژن کربنات یا سدیم بی‌کربنات با فرمول شیمیایی NaHCO3 یکی از نمک‌های سدیم است که از ترکیب با کربنیک اسید به وجود می‌آید. در این ترکیب، تنها یک هیدروژن اسیدی با سدیم جایگزین شده است. این ماده بی‌بو و بی‌طعم بوده و کمی خاصیت بازی دارد. به صورت پودر سفید یا بلورین وجود دارد و به نام جوش شیرین شناخته می‌شود. بی‌کربنات به عنوان جاذب رطوبت و بوگیر عمل می‌کند و همچنین در تهیه خمیر نان برای ایجاد تخلخل استفاده می‌شود. از دیگر کاربردهای آن می‌توان به استفاده به عنوان ضد اسید برای کاهش اسیدهای اضافی معده اشاره کرد. فرآوری بی‌کربنات سدیم عمدتاً از طریق فرآیند سلوی انجام می‌شود که شامل واکنش کلرید سدیم، آمونیاک و کربن دی‌اکسید در آب است. در این فرآیند، بی‌کربنات سدیم به صورت رسوب به دست می‌آید و پس از صاف کردن و خشک کردن با حرارت، به کربنات سدیم تبدیل می‌شود. در سال ۲۰۰۱، نزدیک به ۱۰۰۰۰۰ تن جوش شیرین تولید شده است. همچنین می‌توان با عبور گاز از محلول جوشان کربنات سدیم خالص یا محلول هیدروکسید سدیم، بی‌کربنات سدیم را به صورت رسوب ته‌نشین شده به دست آورد. جوش شیرین در آب خاصیت آمفوتری دارد؛ به این معنا که می‌تواند به عنوان اسید یا باز عمل کند. خاصیت اسیدی آن به دلیل وجود هیدروژن در ترکیبش است که در صنایع مختلف به عنوان یک آزادکننده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لغت نامه دهخدا

جوش شیرین. [ ش ِ شی ] ( ترکیب وصفی، اِ مرکب ) بیکربنات دو سود. بیکربنات سدیم. جسمی است سفیدرنگ که در هوای خشک و سرد فاسد نمیشود و در آب سرد کم محلول و در آب گرم تجزیه میگردد و در طب برای رفع ترشی معده و سؤهاضمه بکار میرود. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

بیکربنات دو سود بیکربنات سدیم

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:بی کربنات سودا

ویکی واژه

bicarbonato

جملاتی از کلمه جوش شیرین

خامشی با وضع شوخ آن صنم پیوسته است با لبش از جوش شیرینی بهم پیوسته است
بی‌تبسم نیست با آن جوش شیرینی لبش تا تو دریابی‌ که درکار است در هر جا نمک
فال گیر
بیا فالت رو بگیرم!!! بزن بریم