ازگیل ژاپنی

لغت نامه دهخدا

ازگیل ژاپنی. [ اَ ل ِ پ ُ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) رجوع به انبه ژاپنی شود.

دانشنامه عمومی

انبه ژاپنی یا ازگیل فرنگی ( که در شمال ایران ا به آن "انبوه" وبه اشتباه "انبه" میگویند ) به اشتباه از خانواده گلسرخیان از سرده ازگیل ها هم خانواده با سیب و گلابی گفته شده در حالیکه این میوه برعکس بدون خزان است ونمی تواند از خانواده ازگیل وسیب باشدنام درست آن لوکات ( loguat ) است. این میوه با توجه به اقلیم شمال کشور، در این ناحیه بسیار مورد توجه است، در زبان تالشی به آن هَنبو ، اَنبوه یا اَمرِکا سِر و در زبان گیلکی به ان انبوه یا انبه گفته میشود. دانه این میوه دارای حدود ۵ درصد پروتئین می باشد. مزه آن تا زمانی که کامل رسیده باشد شیرین و ترش میشود.
منشأ ازگیل ژاپنی از جنوب چین است و از آنجا به ژاپن برده شده است ( بیش از ۱۰۰۰ سال کشت ) . نام کهن این میوه در چینی «لو کوآت» است به معنای نارنج سمار و در لاتین مدرن «اریو بوتریا جاپونیکا» ( اریو = پشم + بوتریاس = خوشه انگور ) خوانده می شود. نام دیگر آن آلوی شرقی، آلوی چینی و آلوی ژاپنی است. این میوه در استان مازندران و گیلان نیز کشت می شود و در زبان گیلکی بیه پس به آن انبه و گیلکی بیه پیش انبوه نیز می گویند و مازندرانی ها آن را اَزگیل ژاپنی می نامند. در دهه ۳۰ شمسی به این میوه ثریا نیز گفته می شد. در فرهنگ دهخدا از آن با عنوان انبهٔ ژاپنی . ( ترکیب وصفی، اِ مرکب ) یاد شده که درختی زینتی است که میوهٔ مأکول دارد و در باغات مازندران و کرج جدیداً کاشته شده است. جدیداً در مناطق مدیترانه ای دلفارد جیرفت پرورش یافته است. متأسفانه این میوه به دلیل فرسودگی زود هنگام قابلیت انبار و صادر کردن سختی دارد.
ازگیل ژاپنی (سرده). ازگیل ژاپنی ( نام علمی: Eriobotrya ) نام یک سرده از زیرخانواده آمیگدالوئیده است.

دانشنامه آزاد فارسی

اَزگیل ژاپنی (loquat)
درخت بومی همیشه سبز چین و ژاپن، با نام علمی Eriobotraya japonica، از تیرۀ گل سرخ. میوۀ گلابی شکل و طلایی رنگ آن مزۀ ترش و شیرین دلچسبی دارد.

فال گیر
بیا فالت رو بگیرم!!! بزن بریم