بادام

لغت نامه دهخدا

بادام. ( اِ ) ترجمه گوز باشد. ( آنندراج ). لَوز. ( منتهی الارب ) ( دهار ). ابوالمثنی. نوع بادام «آمیگ دالوس » که میان بَرِ آنها خوراکی نیست ولی مغز هسته آنها که درشت میشود گاهی تلخ و در بعضی از جنس ها شیرین است. نوع خودروی آن را که هسته های کوچک دارد اَرْژَن مینامند. ( از گیاه شناسی گل گلاب چ 1321 هَ. ش. دانشگاه طهران ص 226 ). ارژن درختچه ای است که در نقاط خشک و کوهستانی اطراف طهران و کرج در ارتفاعات 1300 گزی روید. گونه های دیگر این درختچه نیز در فارسی وجود دارد که با گونه فوق شباهت دارند ولی تاکنون نامگذاری نشده اند. ( از درختان جنگلی ایران ثابتی ص 37 ). درخت بادام از تیره روزاسه آ و از جنس آمیگدالوس میباشد. یک گونه آن که بنام آمیگدالوس روتری نامیده میشود، درختی است که همراه پسته وحشی در جنگلهای فارس ، کرمان ، مکران و خراسان فراوان است و در جنگلهای خشک کرانه شمال نیز میروید و آنرا بنامهای ارژن ، ارجن ، ارجنک و بخورک در فارس ، بادامشک در خراسان و تنگرس در کلاک کرج میخوانند. سه گونه دیگر آن درختچه از قرار ذیل است :
1 - ابورنه آ در راه قم و طهران دیده میشود.2 - سکوپاریا در اطراف کرج میروید و آنرا بادامک میخوانند. 3 - سپارتیوئید در اطراف کرج و پشند میروید و آنرا بادامچه گویند. گونه های دیگر در جنگلهای فارس و کرمان و مکران و همچنین در گرگان هست که از نظرگیاه شناسی هنوز مشخص نگردیده و نامهای بومی آن با گونه روتری متمایز میباشد.
خواص و مصرف : درخت بادام مانند پسته دارای ریشه های ژرف است و از نم خاک بخوبی بهره مند میگردد از اینرو در خاکهای خشک خوب میروید. خاکهای آهکی را بهتر می پسندد ولی در خاکهای رستی نمناک و سرد خوب ایستادگی نمیکند. به بلندی هفت یا هشت متر میرسد. چوب آن سخت است و خوب رنده میشود. رنگ آن خرمائی و چوب برون آن سفید و مشخص است. بمصرف سوخت میرسد. درخت بادام وحشی دارای میوه ای ریز است که بوسیله پیوند مانند پسته محصول خوب و فراوانی میدهد. ریشه بادام در رنگرزی مصرف میشود. ( جنگل شناسی ساعی چ 1327 هَ. ش. دانشگاه طهران ج 1 صص 227 - 229 و ج 2 صص 130 - 131 ). بادام دارای گونه های وحشی مختلفی است و همه آنها مخصوص نواحی خشک و استپی میباشد. گونه هائی که در ایران دیده ایم عبارتند از: بادامک ، وامچک ، بادامک. به درختان جنگلی ایران ثابتی چ دانشگاه طهران ص 36 رجوع شود. بادام بر دو نوع است : بادام شیرین : لوز حُلْو که گرم و تر است در اول و گفته اند معتدل بود میان حرارت و برودت و بادام شیرین غذائی تمام است و نفث الدم و سرفه کهنه و ربو و ذات الجنب را سودمند بود و سنگ مثانه بریزاند. بادام تلخ ، لوز مُر گرم و خشک است و جَلاّء، و یک نوع آن بادام کاغذی معروفست که در قزوین بدست شودو در هیچ جای دیگر یافته نگردد.

فرهنگ معین

( اِ. ) درخت یا درختچه ای از تیرة گل - سرخیان با میوه ای که تازه اش سبز و کرکدار است ولی به تدریج پوستش سخت می شود که مغز آن شیرین ، خوراکی و روغن دار است .

فرهنگ عمید

۱. (زیست شناسی ) میوه ای کوچک، کشیده، و تقریباً بیضی شکل با دو نوع تلخ و شیرین که روغن آن مصرف دارویی دارد.
۲. گیاه درختی این میوه با برگ های باریک و گل های صورتی.
۳. [قدیمی، مجاز] چشم معشوق.
* بادام کوهی: (زیست شناسی ) = ارژن

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - درختی از تیر. گل سرخیان که سر دست. بادامیها است . گلها و برگهایش شبیه گلها و برگهای درخت هلو است . گلها شامل ۵ کاسبرگ و ۵ گلبرگ و ۲۵ تا ۳٠ پرچم است . ۲ - چشم محبوب : ئهانت پسته و چشمانت بادام . ۳ - مقدار اندک انداز. کم : یک بادام نان . یا بادام زمینی . ۱ - سعد سلطانی . ۲ - پست. زمینی .
آبی است در نزدیکی ترکستان

فرهنگ اسم ها

اسم: بادام (دختر) (فارسی)
معنی: میوه ای کوچک و کشیده با دو پوسته یکی نرم و سبز و دیگری سخت و چوبی

فرهنگستان زبان و ادب

{Amygdalus} [گیاهان دارویی] سرده ای از گل سرخیان شامل درختان یا درختچه های خاردار یا بدون خار با برگ های متناوب و خزان کننده معمولاً با دُم برگ های غده دار با گلبرگ های سفید یا صورتی و میوۀ شفت برون بَر معمولاً کرک دار با هستۀ نرم و صاف یا شیاردار و گل هایی که ...

دانشنامه عمومی

بادام ( Prunus dulcis, مترادف Prunus amygdalus ) گیاهی بومی ایران و کشورهای اطراف و آسیای مرکزی است اما در مناطق بسیاری کشت می شود.
این درخت، دارای دانه های خوراکی است و در سردهٔ پرونوس طبقه بندی می شود. میوهٔ بادام، از نوع شفت است که از یک پوستهٔ بیرونی نرم و یک پوستهٔ سخت، زیر آن تشکیل شده است. بادام به صورت با پوست یا بدون پوست یا به صورت خام به فروش می رسد.
ارتفاع درخت بادام ۴ تا ۱۰ متر است و قطر آن نیز می تواند به بیش از ۳۰ سانتی متر برسد. نوع خودروی آن را که هسته های کوچک دارد، «اَرْژَن» می نامند.
بزرگ ترین کشورهای تولیدکننده بادام در دنیا ایالات متحده آمریکا و اسپانیا هستند. ایران با تولید ۶٪ در رتبهٔ پنجم تولیدکنندگان این میوه قرار دارد. ۴۹٪ دانه بادام را روغن تشکیل می دهد که ۶۲٪ آن اولئیک اسید غیر اشباع، ۲۴٪ لینولئیک اسید غیراشباع، و ۶٪ آن پالمیتیک اسید اشباع است. مقدار انرژی موجود در هر ۱۰۰ گرم مغز بادام، ۵۷۶ کیلوکالری است.
واژهٔ بادام ریشهٔ ایرانی دارد و از فارسی به زبان های ترکی، عربی، هندی و اردو راه یافته است.
نام علمی بادام در گیاه شناسی Prunus dulcis است، با این حال، این نام گذاری در سال های اخیر به چالش کشیده شده است. بادام از تیره های گیلاس، آلو، زردآلو، هلو و شلیل است. درخت بادام درختی است خزان کننده با شاخه های اصلی قوی که در شرایط مساعد به ارتفاع چندین متر می رسد. در کشاورزی، درخت بادام به ندرت بالاتر از پنج متر رشد می کند. دو نوع بادام وجود دارد: بادام شیرین که برای آجیل خوراکی کشت می شود و بادام تلخ که برای روغن بادام تلخ کشت می شود.
درخت بادام از خانواده گل سرخیان است و به همین دلیل دارای گل های رز مانند با پنج گلبرگ سفید است که در پایه مایل به صورتی است. درختان بادام در طول فصل رشد دارای یک تاج برگی هستند. برگ ها باریک و مخروطی با سطح بالایی براق و فرورفتگی های جزئی در امتداد حاشیه هستند. جوانه های گل و شاخه های برگ در اواخر زمستان و اوایل بهار ظاهر می شوند. گل بادام عمدتاً توسط زنبورها گرده افشانی می شود. پس از لقاح، تخمدان در پایه گل منبسط می شود و میوه ای را تشکیل می دهد. پوسته پوشاننده میوه مخملی و سبز ملایم است و با بالغ شدن میوه، دانه، پوسته و بافت پوسته آن متمایز می شود. در بلوغ کامل پوسته شکافته می شود و کل میوه روی زمین می افتد.
بادام (رود). بادام ( به قزاقی: Badam ) یک رود است که در قزاقستان واقع شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بادام ثمره درخت بادام هست و از آن به مناسبت در باب صلات و حج سخن رفته است.
۱. ↑ العروة الوثقی ج۲، ص ۳۹۱.
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت ج۲، ص۳۸.
...

ویکی واژه

[bādām]
mandorla
درخت یا درختچه‌ای از تیرة گل - سرخیان با میوه‌ای که تازه اش سبز و کرکدار است ولی به تدریج پوستش سخت می‌شود که مغز آن شیرین، خوراکی و روغن دار
نام میوه
فال گیر
بیا فالت رو بگیرم!!! بزن بریم