اسید امینه

اسیدهای آمینه مولکول‌های آلی حیاتی و محلول در آب هستند که اساس ساختاری پروتئین‌ها را تشکیل می‌دهند. این ترکیبات از عناصر کربن، اکسیژن، هیدروژن و نیتروژن تشکیل شده‌اند و دارای دو گروه عاملی متمایز می‌باشند: یک گروه بازی آمینو و یک گروه اسیدی کربوکسیل. این ویژگی دوگانه، که به آن‌ها خاصیت آمفوتری می‌بخشد، امکان عبور آسان آن‌ها را از غشاهای سلولی فراهم می‌سازد. هر اسید آمینه دارای یک ساختار مرکزی مشترک است که شامل یک کربن مرکزی (کربن آلفا) متصل به یک هیدروژن، گروه کربوکسیل، گروه آمینو و یک گروه جانبی متغیر (R) می‌باشد. این گروه R است که هویت و ویژگی‌های شیمیایی منحصر به فرد هر یک از اسیدهای آمینه را تعیین می‌کند؛ برای مثال، در گلیسین گروه R صرفاً یک اتم هیدروژن و در آلانین یک گروه متیل است. پیوند دو یا چند اسید آمینه از طریق پیوند پپتیدی، ساختارهای دی‌پپتید، اولیگوپپتید یا پلی‌پپتید (پروتئین‌ها) را ایجاد می‌کند.

اگرچه تنوع پروتئین‌های موجود در یاخته‌های زنده بسیار گسترده است، اما تمام این پروتئین‌ها صرفاً از مجموعه‌ای محدود از بیست نوع اسید آمینه استاندارد ساخته شده‌اند که در آرایش‌های گوناگون به هم متصل شده‌اند. این بیست نوع اسید آمینه عمده، ترکیبات آلی خنثی و اجزای سازنده‌ی اصلی پروتئین‌ها محسوب می‌شوند و از این رو در زمره مولکول‌های حیاتی طبقه‌بندی می‌گردند. با این حال، علاوه بر این بیست نوع اصلی، انواع دیگری از اسیدهای آمینه نیز به‌ندرت در طبیعت یافت می‌شوند. نیاز تغذیه‌ای انسان‌ها به این ترکیبات حیاتی متفاوت است؛ انسان بالغ قادر به سنتز تنها هشت اسید آمینه ضروری نیست و موظف است آن‌ها را از طریق رژیم غذایی تأمین کند، در حالی که کودکان به دو اسید آمینه اضافی نیز نیازمندند.

فرهنگ عمید

( اسیدآمینه ) نوعی اسید آلی که در بدن تولید می شود و عامل اصلی ساخت پروتئین است، آمینواسید.

دانشنامه آزاد فارسی

اسید آمینه. اسید آمینه (amino acid)
(یا: آمینو اسید) نوعی مولکول های آلی محلول در آب، که عمدتاً از کربن، اکسیژن، هیدروژن، و نیتروژن تشکیل شده اند و هم گروه بازی آمینو(NH۲) وگروه اسیدی کربوکسیل (COOH) را دربرمی گیرند. اسیدهای آمینه مولکول های کوچکی اند که می توانند از غشاها عبور کنند. هرگاه دو یا چند اسید آمینه به هم متصل شوند، پپتید نامیده می شوند. پروتئین ها از زنجیرهای پپتیدی ساخته شده اند که با شکل مشخصی چین خورده یا پیچیده باشند. پروتئین های بسیار متفاوتی در یاخته های موجودات زنده یافت می شوند، اما همۀ این پروتئین ها فقط از بیست اسید آمینه ساخته شده اند که با آرایش های مختلف به هم متصل اند. با این همه، انواع دیگر آمینواسید نیز به ندرت در طبیعت یافت می شوند. انسان هشت اسید آمینه اساسی را نمی تواند در بدن خود بسازد و باید آن ها را با تغذیه به دست آورد. کودکان به دو اسید آمینه دیگر هم نیاز دارند که برای بزرگ سالان ضروری نیست. جانوران چند اسید آمینه آماده در جیرۀ غذایی خود لازم دارند، اما گیاهان سبز می توانند همۀ اسیدهای آمینه را که نیاز دارند، از مولکول های ساده تر بسازند. گیاهان به این منظور به انرژی خورشید و مواد معدنی، ازجمله نیترات های موجود در خاک، متکی اند. اسیدهای آمینه ترکیباتی آلی، خنثی، و جزء سازندۀ پروتئین هایند. به همین سبب جزء مولکول های حیاتی طبقه بندی می شوند. بیست نوع اسید آمینۀ عمده کشف شده است که شامل کربن، اکسیژن، هیدروژن و نیتروژن اند. هر اسید آمینه دارای ساختاری مرکزی مشتمل بر دو اتم کربن، دو اتم اکسیژن، یک اتم نیتروژن، و چهار اتم هیدروژن است که یک گروه متغیر R به آن وصل می شود. در گلی سین، گروه R تک اتم هیدروژن است و در آلانین گروه R از یک اتم کربن و سه اتم هیدروژن تشکیل شده است.

جمله سازی با اسید امینه

اردوغان در ۴ ژوئیه ۱۹۷۸ با امینه اردوغان ازدواج کرد و دارای چهار فرزند، دو پسر و دو دختر است. او از معدود سیاست مداران ترکیه است که قادر به تکلم به هیچ‌یک از زبان‌های خارجی نیست.